Aivara Lemberga krimināllietas materiāli vedina spriest, ka 2007.gada sākumā ZZS Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam izvirzītā Zaiga Vrubļevska nebija nejaušība, sestdien raksta laikraksts "Diena".
Pētot šovasar tiesai nodotās krimināllietas, kurā smagos noziegumos apsūdzēts Ventspils mērs Aivars Lembergs, materiālus, laikraksta "Diena" žurnāliste Baiba Rulle noskaidrojusi, ka līdzīgi kā bijušā KNAB šefa Alekseja Loskutova izraudzīšanos, arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valdes lēmumu augstajam ST tiesneses amatam izvirzīt pretrunīgi vērtēto nu jau bijušo Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Z.Vrubļevsku aizkulisēs izkārtoja ietekmīgas politikas un biznesa figūras.

Z.Vrubļevska "Dienai" gan kategoriski noliedza, ka pirms nominēšanas ST tiesneses amatam, līdzīgi kā savulaik A.Loskutovs, būtu tikusies ar A.Lembergu - par Ventspils mēra atbalstu kandidēšanai uz ST tiesneša amatu viņai "nekas nav zināms". Lai arī krimināllietas materiāli ļauj spriest, ka šo jautājumu varētu būt kārtojusi, iespējams, zvērināta advokāte Ieva Ramiņa - A.Lemberga interešu pārstāve civillietās -, Z.Vrubļevska to noliedz.

Tiesa, kā tas iepriekš jau izskanējis, tieši par kopīgām telefonsarunām un tikšanos ar I.Ramiņu 2007.gada sākumā pret Z.Vrubļevsku tika ierosināta disciplinārlieta, kas tiesnesei beidzās ar rājienu, sestdien vēsta laikraksts "Diena".

Kad 2007.gada 8.janvāra pēcpusdienā ZZS nozīmīgajam ST tiesneša amatam izvirzīja Z.Vrubļevsku, valdošās koalīcijas partneriem jautājumi neradās. Neraugoties uz tieslietu ekspertu kritiku un bažām, ka uz ST tiek virzīta, iespējams, ar A.Lemberga un Tautas partijas (TP) "tēvam" Andrim Šķēlem draudzīgā advokāta Andra Grūtupa ietekmi saistīta persona, valdošās koalīcijas politiķi Z.Vrubļevsku uzskatīja par labu kandidāti. ZZS rosināto Saeimas lēmumprojektu par Z.Vrubļevskas iecelšanu ST tiesneša amatā bez ierunām parakstīja koalīcijas partneri - TP un LPP/LC. TB/LNNK sākotnēji it kā iebilda, taču frakcijas deputāts Juris Dobelis, kurš jau gadu vada Saeimas izmeklēšanas komisiju tā saukto ķēķa sarunu lietā, Z.Vrubļevskas raksturojumā bija lakonisks: "Viņa ir centīga sieviete, blondīne. Jūtams, ka cilvēks grib strādāt." Arī tā laika premjers Aigars Kalvītis (TP), neraugoties uz publiski izskanējušajām bažām par Z.Vrubļevskas piemērotību, toreiz atzina, ka TP viņu atbalsta, jo "nekādi īpašie kompromati nav parādījušies". Kandidātei veltīto kritiku koalīcijas politiķi kopumā sauca par kārtējo nomelnošanas kampaņu.

Ceļu uz ST Z.Vrubļevskai "nogrieza" KNAB, kas dienu pirms Saeimas lēmuma par viņas apstiprināšanu amatā nosūtīja materiālus Ģenerālprokuratūrai, lai izlemtu, vai nav jāierosina kriminālprocess par tiesas ietekmēšanu un apzināti nelikumīga lēmuma pieņemšanu. Prokuratūra sāka pārbaudi. Tas bija iemesls, lai Z.Vrubļevskas straujā bīdīšana varas gaiteņos pierimtu. Tiesa, šis solis izsauca A.Kalvīša neapmierinātību ar KNAB rīcību. Atklātu vēstuli Z.Vrubļevskas aizstāvībai, kritizējot KNAB, prokuratūru un atsevišķus medijus, publicēja A.Lembergs.

Lai arī toreiz sabiedrībā izskanēja aizdomas, ka par Z.Vrubļevskas virzīšanu uz ST parūpējies Ventspils mērs, tās tika noliegtas. Tagad ar Ventspils mēru saistītajā krimināllietā, kuru Rīgas apgabaltiesā sāks izskatīt februārī, atrodas materiāli, kas ļauj secināt, ka A.Lembergs Z.Vrubļevskas virzīšanu uz ST vēl pirms ZZS valdes lēmuma varētu būt apspriedis ar kādu tiesneses draudzeni, iespējams, I.Ramiņu.

Baiba Rulle rakstā "Padomā, lūdzu, par vienu dāmu" sestdienas laikrakstā "Diena" izvirza jautājumu, vai šobrīd, kad A.Lembergs atgriezies aktīvajā politiskajā dzīvē, prakse kandidātu virzīšanā uz augstiem valsts amatiem ir mainījusies. Vai, piemēram, jaunā KNAB šefa kandidatūra būs godīga konkursa noteikta izvēle?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!