Foto: Saeimas administrācija
Valsts prezidenta Valda Zatlera ievēlēšanu šajā amatā sola atbalstīt jau 55 Saeimas deputāti, liecina laikraksta "Diena" veiktā aptauja, kas publiskota piektdien.

Trešdien, kad Zatlers paziņoja par gatavību atkārtoti kandidēt, viņu atbalstīt bija noskaņoti 48 deputāti, taču ceturtdien piekritēju loku paplašināja vairāki politiķi, ar kuriem iepriekš laikrakstam neizdevās sazināties. Viņu vidū ir arī "Vienotības " deputātes Janīna Kursīte-Pakule un Dzintra Hirša. Tas liecina, ka premjera valda Dombrovska (V) pārstāvētās apvienības frakcijā Zatleram ir pārliecinošs atbalsts: prezidenta atkārtotu ievēlēšanu atbalstītu 27 no 33 "Vienotības" deputātiem.

Laikraksts norāda, ka vairāki "Vienotības" pārtāvji izteikušies tā, ka grūti izprast viņu iespējamo rīcību balsojumā. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa teica, ka uzskata Zatleru par spēcīgu kandidātu, bet frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis no atbildes izvairījās, atsaucoties uz nepieciešamību vispirms noskaidrot frakcijas domas. Vairāki viedokļu līderi, piemēram, komisiju priekšsēdētāji Ojārs Kalniņš, Ilma Čepāne, Ingrīda Circene, Ainars Latkovskis, atbalstu Zatleram izteica pārliecinoši, norāda laikraksts.

Laikraksta aptauja liecina, ka no Zaļo un Zemnieku savienības par Zatleru būtu gatavi balsot 12 deputāti – frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, Ingmārs Līdaka, Aija Barča, Dace Reinika, Guntis Rozītis, Kārlis Seržants, Vitauts Staņa, Jānis Strazdiņš, Staņislavs Šķesters, Jānis Vucāns, Didzis Zemmers un Oskars Zīds.

Atbalstu Zatleram pauduši arī septiņi "Par labu Latviju" frakcijas pārstāvji, pieci VL-TB/LNNK frakcijas pārstāvji un četri "Saskaņas centra" deputāti.

Jau vēstīts, ka pašreizējais Valsts prezidents Zatlers trešdien paziņoja, ka būtu gatavs kandidēt uz otro termiņu šajā amatā. Lai varētu turpināt iesākto darbu, respektējot Satversmi un Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu, viņš būtu gatavs veikt prezidenta pienākumus arī turpmāk, sacīja Zatlers, norādot, ka šādā veidā vēlas dot skaidru signālu politiskajiem spēkiem par gatavību piedalīties šajās prezidenta vēlēšanās.

Premjers trešdien pēc tikšanās ar Zatleru atzina, ka pozitīvi vērtē prezidenta lēmumu, jo tas iedošot "skaidru rāmi" koalīcijas sarunām par Valsts prezidenta amata kandidātiem, kuras iecerēts sākt marta beigās. Premjers norādīja, ka vēl joprojām uzskata Zatleru par spēcīgu kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!