Foto: LETA

Atbildība jautājumā par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) amatu kandidātu reputāciju būtu jāuzņemas viņus rekomendējošām organizācijām, norādīja 12. Saeimas sasaukuma Cilvēktiesību un sabiedrisko lieto komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK).

Bijusī par mediju politiku atbildīgās Cilvēktiesību komisijas vadītāja skaidroja, ka brīdī, kad Saeimā pēdējo reizi lemts par NEPLP sastāvu, attiecīgajā likumā vēl nebija iestrādāta prasība par pielaidi valsts noslēpumam padomes locekļiem.

To Laizāne norādīja vaicāta par TV3 ziņu vēstīto, ka pret tagadējo NEPLP priekšsēdētāju Daci Ķezberi 2007.gadā tika sākts kriminālprocess aizdomās par iespējamiem atkārtotiem kukuļošanas faktiem. Attiecīgais kriminālprocess vēlāk izbeigts noilguma un nepietiekamu pierādījumu dēļ.

Laizāne uzsvēra, ka saskaņā ar toreiz pastāvošo kārtību Saeimai nebija pienākuma vērsties drošības iestādēs, lai saņemtu attiecīgo atzinumu par NEPLP amatu kandidātiem.

Ķezberei tagad ir piešķirta pielaide valsts noslēpumam, pauda Laizāne, piebilstot, ka iepriekšējais regulējums nebūtu vērtējams kā nepilnīgs, atgādinot, ka prasība par pielaidi valsts noslēpumam tika noteikta, saasinoties situācijai ar mediju un valsts drošības jautājumiem.

Vaicāta par to, vai būtu jānosaka, ka par NEPLP kandidātiem būtu jābūt pieejamai informācijai par izbeigtiem kriminālprocesiem, Laizāne norādīja, ka tas būtu "jocīgs" regulējums, jo Latvija ir tiesiska sabiedrība un, kamēr kāds nav atzīsts par vainīgu, uz izbeigtas izmeklēšanas pamata nevar tikt liegts viņam ieņemt amatu.

Bijusī deputāte skaidroja, ka atbildība par personas reputāciju šādos jautājumos būtu jāuzņemas, piemēram, nevalstiskajām organizācijām, kuras ir rekomendējušas attiecīgo kandidātu.

Kā ziņots, TV3 ziņas atgādina, ka pērn pieņemtie likuma grozījumi ļauj žurnālistiem iepazīties ar izbeigtu krimināllietu materiāliem. Izmantojot šo iespēju, TV3 ziņas ir iepazinušās ar savulaik Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētu kukuļošanas lietu, kurā iesaistīta NEPLP priekšsēdētāja Ķezbere. Izmeklēšana veikta par laiku, kad Ķezbere bija Jūrmalas domes deputāte.

Ķezbere raidījumam norādījusi, ka personīgi nesaprot, kādēļ viņai būtu jājūtas slikti. "Tā bija man ļoti skarba dzīves pieredze, es to nenovēlu nevienam. Gandrīz divus gadus, ik pa laikam tikt aicinātam uz pratināšanu, arī tavu māju, kad krata, tas ir ārkārtīgi nepatīkams pasākums. Es to esmu izdzīvojusi, bet, kā es vienmēr saku, viss, kas mūs nenogalina, mūs stiprina," TV3 ziņām teica Ķezbere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!