Lietuvas konservatīvā spārna politiķis Vītauts Landsberģis ierosinājis Seima delegācijai Baltijas asamblejā (BA) bez aplinkiem pajautāt Latvijas ārlietu ministram Indulim Bērziņam, kāpēc Latvija iebilst pret Lietuvas iestāšanos NATO.
"Vai tā ir taisnība, ka Latvija ir trešā valsts pasaulē pēc Krievijas un Baltkrievijas, kas izsakās pret Lietuvas uzaicināšanu NATO 2002.gadā?". Šādu jautājumu BA ārlietu komisijas vai komisijas Lietuvas pārstāvju vārdā ierosinājis uzdot Landsberģis. Lietuvas Seima delegācija piedalīsies BA un Baltijas ministru padomes apvienotajā sēdē, kas notiks 2.jūnijā Rīgā un kurā piedalīsies arī triju Baltijas valstu premjerministri. Otrdien sēdē Seima delegācija BA vienbalsīgi noraidīja šo Landsberģa priekšlikumu, taču konservatīvo līderis šo jautājumu tomēr var uzdot arī pats savā vārdā.

Landsberģis delegācijas sēdē nepiedalījās, jo patlaban devies vizītē uz ASV. Ierosinājumu viņš delegācijai iesniedzis ar sava sekretāra starpniecību, šo priekšlikumu ne ar ko nepamatojot.

Latvijas pārstāvji BA pēdējā laikā atbalsta tikai visu triju Baltijas valstu vienlaicīgu uzņemšanu NATO, lai gan agrāk pati BA pieņēma dokumentus, kuros norādīts, ka "vienas Baltijas valsts panākums būtu visu triju valstu panākums". Amerikāņu ārējās un drošības politikas speciālisti, kas nesen bija ieradušies vizītē Viļņā, brīdināja, ka domstarpības Baltijas valstu vidū var kaitēt šo valstu centieniem jau tuvākajā laikā iestāties NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!