Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) valde aicina Saeimu atbalstīt Jāņa Kažociņa kandidatūru Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja amatā "konsekventam un profesionālam nacionālās drošības interešu nodrošinājumam".
LATO valde vienbalsīgi nolēma aicināt politiķus atzīt Kažociņa augsto ieguldījumu SAB nostiprināšanā un vadīšanā, kas Latvijai ļāva izpildīt NATO informācijas drošības prasības pirms iestāšanās aliansē, informēja LATO ģenerālsekretārs Sandis Šrāders.

LATO norāda, ka Kažociņa "zināšanas, profesionālā ētika un politiskā neatkarība ir bijusi neaizvietojama Latvijas nacionālo drošības interešu ievērošanā un nodrošināšanā pēdējo gadu laikā".

Pēc LATO domām, citu kandidatūru izvirzīšana būtu vērtējama kā "neuzticības izteikšana SAB līdzšinējam vadītājam un radītu nepareizu priekšstatu par Latviju NATO sabiedroto vidū".

"SAB vadītāja nostāja par bijušā Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) valdības virzītajiem drošības likumu grozījumiem, kuri tika atzīti par slikti sagatavotiem, nekompetentiem un neprofesionāliem, bija skaidra un saprotama. Tai pašā laikā neviens politiķis nav uzņēmies politisko atbildību un neviena amatpersona nav saņēmusi sodu par nekompetenci drošības likumu sagatavošanā un virzīšanai apstiprināšanai Saeimā," uzsver LATO.

Organizācija uzskata, ka jautājums par SAB vadītāju nav partiju politikas jautājums, bet ir nacionālās drošības jautājums, kurā nekādi kompromisi nav pieņemami.

Jau ziņots, ka aicinājumu pārvēlēt Kažociņu izteikusi arī eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura uzsver, ka pašreizējā politiskajā situācijā sākt meklēt Kažociņa aizvietotāju nebūtu lietderīgi. Bijusī prezidente pieļauj, ka gadījumā, ja amatam tiktu virzīta kāda politikā aktīva un politiski angažēta persona, varētu tikt apdraudētas valsts intereses.

Savukārt Valsts prezidents Valdis Zatlers iepriekš sacīja, ka viņam nav iebildumu pret pašreizējo SAB vadītāju, tomēr pirms lēmuma pieņemšanas prezidents vēlas iepazīties ar drošības dienestu darba pārskatu. Valsts prezidents arī norādīja, ka Kažociņš ir viena no kandidatūrām uz SAB vadītāja amatu.

Arī Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) iepriekš teica, ka viņam pret Kažociņa darbību pretenziju neesot. Tāpat premjers pieļāva, ka jautājums par SAB vadītāju Nacionālās drošības padomē varētu tikt skatīts marta sēdē.

Prezidenta preses sekretāre Inta Lase sacīja, ka Nacionālās drošības padomes sēde plānota 19.martā.

Šā gada maijā beigsies Kažociņa pilnvaru termiņš. SAB vadītāja pilnvaru termiņš saskaņā ar likumu ir pieci gadi. SAB vadītāju amatā ieceļ Saeima pēc Nacionālās drošības padomes priekšlikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!