Foto: AFI
Uzņēmums "Lattelecom", kas realizē pāreju uz digitālo televīziju, ir gatavs trūcīgos Latvijas iedzīvotājus apgādāt ar bezmaksas dekoderiem, ka arī samazināt apraides izmaksas Latvijas nacionālajām televīzijām.

Foto galerija

"Lattelecom" to darīs, ja valsts pagarinās uzņēmumam digitālās TV ieviešanai piešķirto radiofrekvenču lietošanas termiņu līdz 2018.gada beigām. Pašlaik "Lattelecom" piešķirtas frekvences ciparu televīzijas virszemes apraidei uz pieciem gadiem – līdz 2013.gadam. Turklāt, kamēr vēl pastāv analogā apraide, uzņēmums nevar pilnībā izmantot šīs frekvences, portālam "Delfi" skaidroja uzņēmumā.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Juris Gubis pirmdien žurnālistiem paziņoja, ka šis priekšlikums jau ir nodots Satiksmes ministrijai, Ministru kabinetam un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

Viņš norādīja, ka valdības iecere ieguldīt aptuveni trīs miljonus latu, lai nodrošinātu trūcīgajiem iespēju skatīties digitālo TV, ir priekšvēlēšanu populisms. "Lattelecom" uzskata, ka šī valsts nauda labāk būtu jātērē pensijām vai "māmiņu algām".

Lai taupītu valsts līdzekļus, "Lattelecom" uzņemas pat nodrošināt trūcīgos ar dekoderiem, uzņēmums varētu atļauties subsidēt dekoderus 70 000 maznodrošināto.

Savukārt apraides izmaksas uzņēmums varētu samazināt par 25%.

Gulbis pirmdien žurnālistiem norādīja, ka vēl nav skaidrs mehānisms, kā maznodrošinātajiem piegādās šos dekoderus. Šo kārtību uzņēmums izstādās, ja valdība šo ieceri atbalstīs un piekritīs "Lattelecom" nosacījumiem.

Gulbis atgādināja, ka "Lattelecom" jau iepriekš vērsies valdībā ar ieceri nodrošināt trūcīgajiem iedzīvotājiem iespēju skatīties Latvijas kanālus pēc pārejas no analogās uz ciparu TV apraidi, bet, kāpēc valdība iepriekš nav to atbalstījusi, Gulbis pateikt nevarēja.

Gulbis uzsvēra, ka pašreizējais akcionāru apstiprinātais biznesa modelis pieļauj iespēju iegādāties trūcīgajiem iedzīvotājiem dekoderus tikai, ja frekvenču izmantošanas termiņu pagarinās, pretējā gadījumā uzņēmumam tas nebūs finansiāli izdevīgi.

"Valdība meklē potenciālo finansējumu avotu šim mērķim, un es aicinātu atstāt naudu valsts budžetā un izmantot to citām akūtām vajadzībām," sacīja Gulbis. Viņš arī norādīja – ja problēmas risināšanai naudu ņems no valsts budžeta, tā nauda būs kādam jāatņem, līdz ar to sanāk, ka "ar vien roku dot, ar otru ņem".

Jau ziņots, ka valdības koalīcija šonedēļ plāno lemt par atbalstu maznodrošinātajiem, lai nodrošinātu iespējas visiem Latvijas iedzīvotājiem ciparu formātā redzēt sabiedriskās televīzijas kanālus. Pēc sākotnējiem aprēķiniem aptuveni 50 000 mājsaimniecību būtu nepieciešama finansiāla palīdzība un tās nodrošināšana izmaksātu aptuveni 2,5 miljonus latu. Koalīcijas sanāksmē pirmdien politiķi sprieduši, ka šo naudu nevajadzētu ņemt no valsts budžeta, bet gan, piemēram, izmantot Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) rīcībā esošo finansējumu.

Pāreju no analogās uz virszemes ciparu TV apraidi Latvijā realizē uzņēmums "Lattelecom" sadarbībā ar LVRTC, kurš ir šī projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā. Sākotnēji pāreju uz digitālo TV bija plānots realizēt līdz 2011.gada 1.decembrim, taču pērnā gada nogalē nolemts pāreju īstenot daudz īsākā laikā - jau šogad.

LTV7 pilnībā pārgāja uz ciparu apraidi no 1.marta. Savukārt, LTV 1 analogo apraidi Rīgā un 70 kilometru rādiusā ap Rīgu pārtrauks no 1.aprīļa, bet visā Latvijā - no 1.jūnija.

Jaunajā ciparu formātā bez maksas varēs skatīties LTV1, LTV7, TV5 un LNT, savukārt TV3 pagaidām vēl atturas no pārejas uz digitālo formātu un vērsusies Konkurences padomē, apstrīdot ciparu TV ieviešanu.

Digitālā TV ir skatāma tikai, iegādājoties televizoru ar MPEG-4 uztvērēju vai īpašu dekoderu. Tāpēc izskanējušas bažas, ka daudzas mājsaimniecības, īpaši maznodrošinātie, pēc pārejas uz ciparu TV varētu zaudēt iespēju skatīties sabiedrisko televīziju. Tomēr pašlaik valsts noslēgatis līgums ar "Lattelecom" neparedz iespēju maznodrošinātajiem kompensēt dekoderu iegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!