Foto: F64

Latvijā 27% aptaujāto iedzīvotāju Līgo un Jāņos plāno meklēt "papardes ziedu", liecina mazumtirgotāja "Rimi Latvia" aptauja par iedzīvotāju paradumiem Līgo svētkos.

Vienlaikus 59% respondentu norādījuši, ka vasaras saulgriežu svētkos plāno izpušķot māju vai svētku vietu, kā arī izklaidēties, dziedot Līgo dziesmas, un dejojot, bet 18% aptaujāto nolēmuši lēkt pāri ugunskuram.

Aptaujas dati liecina, ka šogad Līgo plāno svinēt 79% Latvijas iedzīvotāju.

Svētku galdu pašu mājās klās piektā daļa aptaujāto iedzīvotāju, bet priekšroku galvenokārt plānots dot svinībām ārpus mājas - divas trešdaļas aptaujāto ciemosies pie draugiem vai atpūtīsies pie dabas ar iekurtu ugunskuru un bagātīgi klātu svētku galdu.

Pēc aptaujas datiem, 87% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka visbūtiskākā svētku sastāvdaļa ir iekurts ugunskurs, 71% - svētku mielasta gatavošana, bet 70% - Jāņu zāļu lasīšana un vainagu pīšana.

Aptaujā noskaidrots, ka, gatavojoties svētku mielastam, par galveno Līgo svētku ēdienu 75% aptaujas dalībnieku nosaukuši Jāņu sieru. Vairākums gan norādījuši, ka Jāņu sieru meklēs veikalu vai tirdziņu piedāvājumā, tikmēr pašu gatavotu Jāņu sieru cels galdā 21% svinētāju.

Otrs svarīgākais svētku ēdiens, pēc aptaujas datiem, ir šašliks (71%), savukārt tam seko svaigi dārzeņi - 60%. Tāpat aptaujā minēti pīrāgi, augļi un ogas, dažādi salāti un uzkodas. Vienlaikus aptaujātie norādījuši, ka šogad no svētku netradicionālākiem gaļas ēdieniem aktuālas ir cepamdesas un ribiņas, ko grilēs aptuveni trešdaļa aptaujāto.

Sadarbībā ar pētījumu centru SKDS aptauja veikta 2019. gada jūnijā. Tajā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!