Foto: Publicitātes foto
Valdība pieņēmusi Ministru kabineta noteikumus, kas nosaka kārtību, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi.

Regulējums nosaka objektus, virs kuriem un kuru tuvumā ir aizliegts lidot ar bezpilota lidaparātiem.

Piemēram, noteikumi paredz, ka droni lidojumus var veikt ne tuvāk par 500 metriem no militārās infrastruktūras objektiem un jau gatavām vai būvniecības stadijā esošām ieslodzījuma vietām.

Tāpat regulējums paredz, ka droni nevar veikt lidojumus tuvāk par 50 metriem no publiska pasākuma, sapulces, gājiena vai piketa norises vietas.

Bezpilota gaisa kuģi virs pasākuma norises vietas vai tās tiešā tuvumā drīkstēs lidināt tikai tad, ja drona kopējā pacelšanās masa nepārsniegs 1,5 kilogramu, tāpat nepieciešams rakstisks saskaņojums no personas, kura ir atbildīga par pasākuma organizēšanu.

Bezpilota lidaparātam ir jābūt marķētam ar tā īpašnieka vārdu un uzvārdu, deklarētās dzīvesvietas adresi un tālruņa numuru, savukārt juridiskām personām – ar nosaukumu un juridisko adresi.

Ja bezpilota gaisa kuģa kopējā pacelšanās masa pārsniedz 1,5 kilogramu, tās īpašnieks apdrošina savu civiltiesisko atbildību pret zaudējumiem, kurus bezpilota gaisa kuģis varētu radīt trešās personas veselībai, dzīvībai vai mantai, kā arī videi, paredz noteikumi.

Dronu var vadīt persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, ja lidaparāta masa nepārsniedz puskilogramu un veiktspēja neļauj sasniegt augstumu, kas pārsniedz 50 metrus virs zemes vai ūdens.

Savukārt aizliegts to ir vadīt, ja alkohola koncentrācija personas asinīs pārsniedz 0,2 promiles, kā arī atrodoties narkotisko, psihotropo vai citu apreibinošu vielu ietekmē.

Bezpilota gaisa kuģa lidojumi tiek veikti laikposmā starp saullēktu un saulrietu, skaidrots noteikumos.

Noteikumi attiecas arī uz droniem, kas tiek izmantoti atpūtai un sportam.

Noteikumus "Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi" ir izstrādājusi Satiksmes ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!