Foto: DELFI

Pirmdien saņemta informācija par vēl 43 atklātiem jauniem tā dēvētā Indijas Covid-19 paveida gadījumiem Latvijā. Epidemioloģiskā izmeklēšana saistībā ar šiem gadījumiem vēl turpinās, otrdien, 15. jūnijā, valdības sēdē informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Analizējot situāciju, Perevoščikovs stāstīja, ka iepriekšējo nedēļu laikā bija atklāti kopā 42 šī paveida gadījumi, par kuriem ir zināms, ka 24 reģistrēti Rīgā.

Divi no Rīgā konstatētajiem gadījumiem ir saistīti ar ceļojumu uz Krieviju, bet viens – Ēģipti.

Vēl pa trim gadījumiem saistīts ar inficēšanos mājsaimniecībā un uzņēmumā.

Tāpat Perevoščikovs sacīja, ka trīs inficēšanās gadījumi saistīti ar ārvalstu jūrniekiem un šie gadījumi konstatēti Liepājā.

Pa diviem Indijas paveida gadījumiem ir reģistrēts Olainē, Krimuldas novadā, Jelgavā un Jelgavas novadā, kā arī Valmierā.

Par jaunatklātajiem 43 saslimšanas gadījumiem izmeklēšana vēl turpinās.

Tāpat viņš norādīja, ka Latvijā ir konstatēti arī septiņi tā sauktā Ēģiptes paveida gadījumi, kas nav saistīti ar ceļojumiem uz Ēģipti. Tas, savukārt, rosina bažas par vietēju izplatību.

Tā sauktais Lielbritānijas Covid-19 paveids konstatēts 93-95% pozitīvo saslimšanas gadījumu Latvijā, informēja Perevoščikovs.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) klasificējusi Indijas variantu, ko pirmoreiz atklāja Indijā pagājušajā gadā, kā "globāla satraukuma variantu". Pirmie pētījumi liecina, ka šī B.1.617 mutācija izplatās vieglāk nekā citi varianti, proti, varētu būt lipīgāka, kā arī pieprasa papildu izpēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!