Latvija lūgs Lietuvai pastiprināt meteoroloģisko apstākļu ierobežojumus pārkraušanas operācijām jūrā un nodrošināt valsts kontroli pār šo ierobežojumu izpildi, aģentūru LETA informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra preses sekretāre Ilze Viņķele.
Kā ziņots, rīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vladimirs Makarovs Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas oficiālās delegācijas sastāvā dosies darba vizītē uz Lietuvu. Makarovs uzsver, ka šī būs lieliska iespēja visaugstākajā līmenī aktualizēt Būtiņģes naftas termināla problēmu.

Ministrs ir sagatavojis priekšlikumus, kas varētu tikt izskatīti abu valstu prezidentu un oficiālo delegāciju tikšanās laikā. Latvija arī nolēmusi Lietuvai lūgt sniegt visu iespējamo informāciju par notikušo avāriju Būtiņģes naftas terminālā, tās cēloņiem, iespējamajām vainīgajām personām, veiktajiem pasākumiem un paredzētajām darbībām, lai nepieļautu šādu avāriju atkārtošanos nākotnē.

Latvija Lietuvu aicinās nepieļaut naftas produktu plankumu apstrādi Latvijas jurisdikcijai pakļautajos ūdeņos ar jebkādu ķīmisku vai bioloģisku vielu bez Latvijas Jūras vides pārvaldes akcepta, kā arī veikt izmeklēšanu un sodīt vainīgās personas par šo pārkāpumu, un informēt Latvijas pusi par izmeklēšanas rezultātiem un pieņemtajiem mēriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!