Piektdien Latvijā ieradās otrs bagātākais Krievijas iedzīvotājs Kremlim pietuvinātais miljardieris Oļegs Deripaska.
Viņa kontrolētajai investīciju kompānijai "Basic Element" pieder kontrolpakete pasaules lielākajā alumīnija ražotājā "Rossijskij aļumiņij" ("RusAl") un daudzas citas kompānijas enerģētikas, ieguves rūpniecības, ražošanas, finanšu, celtniecības un citos sektoros Krievijā, NVS valstīs, Eiropā, Āfrikā, Latīņamerikā un Austrālijā.

"RusAl" preses dienestā skaidroja, ka tā ir darba vizīte un Latvija izvēlēta par kompānijas direktoru padomes kārtējās sēdes norises vietu. Padomes sēdes notiekot katru reizi citā Eiropas pilsētā, un šoreiz izvēle kritusi uz Rīgu.

""RusAl" ir starptautiska kompānija, mēs rīkojam savas sanāksmes dažādās Eiropas pilsētās, un Rīga ir ļoti ērta šim nolūkam," teica "RusAl" preses dienesta vadītāja Vera Kuročkina.

Miljardiera vizīte neesot saistīta ar kādiem konkrētiem plāniem investēt Latvijā, un nekādi darījumi Rīgā netikšot slēgti. Tikšanās laikā netikšot pieņemti nekādi lēmumi, kas būtu saistīti ar Latviju, apgalvoja preses dienesta pārstāve.

Pagaidām nav zināms, vai Deripaskam ieplānota kāda tikšanās ar Latvijas amatpersonām un uzņēmējiem. Lidostā visi uzrunātie Deripaskas delegācijas locekļi un personāls no komentāriem atturējās.

Saskaņā ar rīcībā esošo informāciju Rīgā ieradies arī "RusAl" izpilddirektors Aleksandrs Buligins, "Basic Element" aktīvus enerģētikas sektorā kontrolējošās kompānijas "EN+ Service LLC" ģenerāldirektors Vladimirs Titkovs un vēl vairāki šo un citu kompāniju vadības pārstāvji.

Viesi uz Latviju atlidoja ar vairākām privātām lidmašīnām, kas viena pēc otras piektdien piezemējās Rīgas lidostā, novērojumi. Delegācijas apmešanās vietu pagaidām nav izdevies noskaidrot. Pēc Kuročkinas teiktā, visticamāk, "RusAl" pārstāvji Latviju pametīs jau piektdien vakarā.

Derispaska starptautiskajā lidostā "Rīga" centās izvairīties no foto un videokameru objektīviem, un noīrētajā "Mercedes Benz" automašīnā pārsēdās nevis pie VIP zāles ieejas, kā to darīja Buligins un citi "RusAl" pārstāvji, bet gan ar lidostas VIP autobusu aizbrauca līdz sabiedriskā transporta pieturai, kur viņu gaidīja īrētais spēkrats.

Biznesa žurnāls "Forbes" Deripaskas īpašumu vērtību šā gada sākumā lēsa ap 16,8 miljardiem ASV dolāru (8,8 miljardiem latu). Ceturtdien "Basic Element" paziņoja, ka tās aktīvu tirgus vērtība sasniedz 23 miljardus dolāru (12,1 miljardu latu).

Masu mediji izteikuši pieņēmumu, ka Deripaska īpašumu vērtība jau pārsniegusi par bagātāko krievu uzskatītā futbola kluba "Chelsea" īpašnieka un Čukotkas gubernatora Romāna Abramoviča aktīvu vērtību.

Lai gan 39 gadus vecais Deripaska izvairās no politikas, viņš tiek uzskatīts par Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam vistuvākstāvošo oligarhu.

Ar holdingu "Basic Element" un "Krievijas-Āzijas investīciju kompānija RAINCO" starpniecību Deripaskam pieder arī Krievijas automobiļu ražotājs GAZ, lidaparātu rūpnīca "Aviacor", apdrošināšanas kompānija "Ingosstrah", komercbanka "Bank Sojuz", aģentūra "Rospečatj", naftas kompānija "United Oil Group", izdevniecība "OVA-Press" un mediju kompānija "ForMedia", enerģētikas kompānija "Evrosibenergo", alumīnija skārdeņu un citu izstrādājumu ražotājs "Rostar", celtniecības kompānija "Glavstroj", lauksaimniecības holdings "Kubaņ" un daudzi citi uzņēmumi.

Šā gada aprīlī Deripaska par 1,05 miljardiem dolāru iegādājās 30% akciju vienā no lielākajām Eiropas būvniecības kompānijām "Strabag SE". Rīgā "Strabag" īsteno divu augstceltņu kompleksa "Z torņi" būvniecību Zunda kanāla kreisajā krastā. Kompleksa pasūtītājs ir AS "Latvijas balzams" īpašnieces "S.P.I. Group" meitaskompānija Latvijā SIA "Vertikālā pasaule".

Kā liecina informācija, bija plānots, ka līdz ar Deripasku Latvijā ieradīsies vēl viens "RusAl" līdzīpašnieks, kompānijas direktoru padomes vadītājs, miljardieris Viktors Vekselbergs, tomēr viņa vizīte, visticamāk, ir atcelta.

Kā ziņots, Vekselbergam piederošais holdings "Renova Group" nekustamā īpašuma projektā Mežaparkā plāno ieguldīt aptuveni 800 miljonus eiro (560 miljonus latu). Projekta attīstītājs ir bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra vadītā SIA "Mežaparks SPV".

50 gadus vecais Vkselbergs ievērību guva 1996.gadā, kļūstot par kompānijas "Tyumen Oil" (TNK) līdzīpašnieku un priekšsēdētāju. Gadu vēlāk Vekselbergs ieguva kompānijas kontrolpaketi un pēc tam izveidojis kopuzņēmumu ar Lielbritānijas naftas kompāniju "British Petroleum" (BP).

Vekselbergs dibināja alumīnija ražošanas uzņēmumu "SUAL Holding", kas izauga par otru lielāko Krievijas alumīnija ražotāju. Pērn Deripaskas "RusAl", Veksleberga SUAL un Šveices dabas resursu tirdzniecības kompānija "Glencore" apvienojās, izveidojot pasaules lielāko alumīnija kompāniju, kas tiek uzskatīts par posmu Kremļa stratēģijā apvienot Krievijas dabas resursu gigantus, lai izkonkurētu pasaules lielākās kompānijas. Šo darījumu atbalstīja arī Putins.

"Renova Group" pieder akcijas Krievijas metalurģijas, naftas, mašīnbūves, ieguves un ķīmijas rūpniecības, celtniecības, telekomunikāciju un finanšu nozares kompānijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!