Naktī uz trešdienu Latvijā, izlecot no vilciena Sanktpēterburga - Kaļiņingrada, Latvijas teritorijā nelikumīgi ieradušies četri Krievijas nacionālboļševiki, kuru "mērķis ir veikt Latvijas teritorijā akciju ar nolūku diskreditēt Latvijas valsti".
Vienam no viņiem - Ņižņijnovgorodas organizācijas aktīvistam Iļjam Šamazovam - izlēkšana no vilciena beigusies neveiksmīgi un viņš ar lauztu gūžas kaulu nonācis Daugavpils slimnīcā.

Notikušais precīzi atbilst Krievijas Federālās drošības dienesta (FDD) nodotajam ziņojumam Latvijas varas iestādēm par ekstrēmistu plānotajām provokācijām, kurā viens no scenārijiem paredzēja viņu ierašanos Latvijā ar vilcienu Sanktpēterburga - Kaļiņingrada, izlecot no tā posmā Rēzekne - Daugavpils.

Ziņojumā bija teikts, ka ekstrēmisti jau ir izpētījuši vilciena braukšanas ātruma posmus un dzelzceļam tuvāko teritoriju.

Vietējām policijas pārvaldēm izsūtītajā telegrammā no Valsts policijas vadības Rīgā teikts, ka no vilciena izlēkušo triju personu mērķis ir nokļūt pie saviem domubiedriem. Latvijas nacionālboļševiku atzara biedri gan BNS apgalvoja, ka viņi par šādu vizīti neko nav zinājuši.

Policijai ar robežsardzi no 15. līdz 20. datumam dots uzdevums kopā ar Zemessardzi veikt nepieciešamos pasākumus minēto personu noskaidrošanai un aizturēšanai. Tiks organizētas pārbaudes dzelzceļa stacijās, autoostās, transporta līdzekļos un citās vietās, kur varētu parādīties meklējamās personas.

Īpaša uzmanība jāpievērš kārtībai un drošībai Rīgas, Daugavpils, Rēzeknes, Ventspils, Liepājas, Tukuma, Ludzas pilsētām un rajoniem.

Minēto personu pazīmes - vienam 16 vai 17 gadu, diviem 20 - 22 gadi. Visi ģērbti dūnu polsterētās jakās - viena zaļa, pārējiem tumši zilas vai melnas. Īss matu griezums. Personu rīcībā varētu būt Krievijas dokumenti un neviens no viņiem nepārvalda latviešu valodu.

Daugavpils transporta policijas priekšnieks Jevgenijs Bebris BNS pastāstīja, ka ap plkst. 1 tranzītvilcienā Sanktpēterburga - Kaļiņigrada, posmā Rēzekne - Daugavpils tika norauts stopkrāns - iedarbināta bremze.

Vilciena mašīnista palīgs gājis skatīties, kas noticis, un uz uzbēruma atradis jaunieti, kurš lecot no vilciena bija salauzis gūžas kaulu. Tika noskaidrota cietušā personība, tad viņš ievietots atpakaļ vilcienā un aizvests līdz Daugavpils stacijai, no kuras viņu tālāk nogādāja slimnīcā.

Policija saistībā ar Krievijas nacionālboļševiku izlēkšanu no vilciena Latvijas teritorijā trešdien aizturējusi trīs cilvēkus un ierosināta krimināllieta par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Patlaban BNS nav izdevies noskaidrot, vai aizturētie ir tie paši, kas izlēca no vilciena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!