Latvijā kopš 1996.gada ir apvienotas 34 vietējās pašvaldības, izveidojot 14 apvienotās pašvaldības, tai skaitā 10 novadus, no kuriem trīs ir izveidotas iepriekšējā gada nogalē. Kā informēja Pašvaldību lietu pārvaldē (PLP), visas apvienotās pašvaldības ir saņēmušas vienreizēju dotāciju no valsts budžeta.
No 1996.gada līdz Administratīvi teritoriālā likuma pieņemšanai 1998.gadā tika apvienotas 13 vietējās pašvaldības, izveidojot piecas apvienotās pašvaldības. Šajā laika posmā ir izveidojies Kandavas novads, kurā apvienojās Tukuma rajona Kandavas pilsēta, Cēres, Matkules, Kandavas un Zemītes pagasti.

Ikšķiles pilsētā ar lauku teritoriju apvienojās Ogres rajona Ikšķiles pilsēta un Tīnūžu pagasts, Salacgrīvas pilsētā ar lauku teritoriju apvienojās Limbažu rajona Salacgrīvas pilsēta ar Salacas pagastu, Demenes pagastā apvienojās Daugavpils rajona Demenes pagasts ar Līdumnieku pagastu. Nautrēnu pagastā apvienojās Ludzas rajona Nautrēnu pagasts ar Miglinieku pagastu, un šis apvienotais pagasts ir iekļauts Rēzeknes rajonā.

No 1999.gada ir apvienojušās 21 pašvaldība, izveidojot deviņus novadus. Šajā laiku posmā, apvienojoties Preiļu rajona Līvānu pilsētai ar Turku un Rožupes pagastiem, izveidojies Līvānu novads, apvienojoties Cēsu rajona Amatas un Drabešu pagastiem, izveidots Amatas novads.

Sabiles novadā ir apvienojusies Talsu rajona Sabiles pilsēta un Abavas pagasts, Ciblas novadā - Ludzas rajona Ciblas un Līdumnieku pagasti, Preiļu novadā - Preiļu rajona Preiļu pilsēta un Preiļu un Aizkalnes pagasti, Durbes novadā - Liepājas rajona Durbes pilsēta un Tadaiķu pagasts.

Iepriekšējā gada nogalē ir izveidojušies trīs jauni novadi. Aizkraukles novadā apvienojusies Aizkraukles pilsēta un Aizkraukles pagasts, Krāslavas novadā apvienojās Krāslavas pilsēta un Krāslavas pagasts, Brocēnu novadā tika apvienoti Brocēnu pilsēta ar lauku teritoriju un Remtes un Blīdenes pagasti.

Kā sacīja PLP direktora vietnieks Arvīds Pīlēģis, pašvaldību apvienošanās process pagājušajā gadā sācis noritēt organizēti, pašvaldības apvienojoties atbilstoši 102 nosacītajā pašvaldību apvienošanās projektā minētajiem kritērijiem un rekomendācijām.

Pēc Pīlēģa domām, pagājušā gada sākumā pašvaldību apvienošanās procesu bremzēja pašvaldību vēlēšanas, pēc kurām sākās publiskā apspriešana par valdības piedāvāto 102 nosacīti administratīvi teritoriālās reformas modeli. "Novadu izveidošanās ir rezultāts šā projekta apspriešanai," sacīja Pīlēģis.

PLP direktora vietnieks norādīja, ka šogad pašvaldību apvienošanās process noritēs vēl straujāk, jo jau patlaban esot uzsākts plašs skaidrošanas darbs, kas veltīts pašvaldību iedzīvotājiem. Ir izveidota informatīva problēmfilma "102 ligzdas Latvijai" par reformas norisēm.

Pīlēģis arī norādīja, ka plānots pabeigt šīs firmas turpinājumu, kas gan saukšoties citādi, bet runās par reformas problēmām. Plānots arī izdot informatīvo bukletu par reformu, kuru savās pastkastītēs saņems aptuveni 650 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!