Latvija joprojām nav izpildījusi Eiropas Savienības (ES) prasību izveidot naftas produktu rezerves 90 dienām, lai arī par šo prasību bija zināms jau kopš iestāšanās ES 2004. gadā, portālu "Delfi" informēja Saeimā.
Diskusijas par šo jautājumu trešdien izvērtās Saeimas Eiropas lietu komisijā, apspriežot Latvijas nacionālo pozīciju ES Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomes sēdei.

Latvijai kā ES dalībvalstij ir pienākums uzglabāt obligātas naftas produktu rezerves savā vai citas dalībvalsts teritorijā, informēja Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktors Uģis Sarma.

Līdz 2009. gada beigām Latvijai jāizveido naftas produktu rezerves 90 dienām, taču šobrīd Latvija nodrošina rezerves tikai 35 dienām: lielajiem degvielas importētājiem ir jāuztur rezerves 33 dienām, bet valsts īpašumā ir naftas produktu krājumi divām dienām.

Obligātā rezervju uzkrāšana komersantiem degvielas mazumtirdzniecības cenu sadārdzina par aptuveni vienu līdz diviem santīmiem litrā. Līdz ar to par valsts energodrošību maksā arī katrs patērētājs, atzina Sarma.

Šīs rezerves garantē, ka naftas produktu piegādes pārtraukuma gadījumā, pat nesamazinot patēriņu, Latvijai pietiktu degvielas 35 dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!