Latvija nav iekļauta Krievijas laikraksta "Kommersant" ekspertu izveidotajā "Krievijas draugu top 20", kas izstrādāts, balstoties uz politisko attiecību un ekonomisko kontaktu stāvokli. Tajā pašā laikā Igaunija un Lietuva šajā sarastā ir atrodamas.
Laikraksta eksperti vēlējās noskaidrot valstis, ar kurām Krievijas kontakti ir vislabākie. Kritēriji bija tirdzniecības daudzums ar Krieviju pēc 2001.gada statistikas, attiecīgo zemi apciemojušo Krievijas tūristu skaits pēc 2000.gada statistikas un valstiski augsta līmeņa amatpersonu tikšanās ar Krievijas politiķiem kopš 2000.gada sākuma, tas ir, kopš Vladimira Putina kļūšanas par Krievijas prezidentu.

Pēc "Kommersant" vērtējuma iznāk, ka Krievijai draudzīgākās ir Ķīna, Polija un Vācija, jo kopējais visu triju jomu punktu skaits bija vislielākais. Šīm zemēm seko Itālija un Somija, kurām punktus devis lielais tirdzniecības daudzumsi. ASV ieņem sesto vietu, jo ir līdere politisko kontaktu ziņā.

Igaunija kopīgajā "Krievijas draugu" sarakstā ieņem 13.vietu, jo ir visai iemīļota krievu tūristu zeme. Savukārt Lietuva visās trijās grupās ieņem 15./17. vietu un ir mazāk pievilcīga Krievijas tūristiem, taču izceļas ar lielāku tirdzniecību. Kā atzīmē laikraksts, Latvijai iekļūt divdesmitniekā nav palīdzējuši pat panākumi tūristu piesaistīšanā un "padomju pagātne".

Par kuriozu uzskatāms fakts, ka Krievijai draudzīgo zemju sarakstā iekļuvušas Virdžīnijas salas - Lielbritānijai piederoša teritorija Karību jūrā. Tūristi no Krievijas tur ierodas reti, bet kontakti valdības līmenī vispār nav konstatēti, toties tā ir slavena ārzona, ar kuras firmām Krievijai vērojams ievērojams tirdzniecības apjoms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!