Foto: Scanpix

No radiācijas drošības viedokļa Latvijai nav draudu, par to liecina radiācijas monitoringa staciju mērījumi Latvijā un kaimiņvalstīs. Latvijas monitoringa stacijas neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni, norāda Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs.

Dienests uzrauga radiācijas monitoringa staciju mērījumus Latvijā, kā arī citās valstīs.

Radiācijas monitoringa ietvaros Latvijā starojums tiek mērīts vidē, gaisā un ūdenī. Latvija atrodas pietiekami tālu no Černobiļas atomelektrostacijas un ir jāņem vērā, ka šī stacija ir slēgta un nedarbojas.

Vides dienesta eksperti informē, ka, ja Latvija saņems ziņu, ka var būt apdraudējums no radiācijas objektiem citās valstīs un ir iespēja, ka varētu tikt ietekmēta Latvijas teritorija, tad atbilstoši apziņošanas shēmām tiks iedarbināta agrīnā brīdināšanas sistēma un informācija ar ieteikumiem iedzīvotājiem tiks sniegta televīzijā un radio.

"Svarīgi atcerēties, ka Latvijā nav nepieciešams izmantot joda profilaksi un plānveida masveida iedzīvotāju evakuāciju kodolavāriju gadījumā, jo tuvākās atomelektrostacijas neatrodas šādās zonās, kur tas būtu nepieciešams. Tāpat nav nepieciešams iedzīvotājiem iegādāties mēriekārtas, jo VVD seko līdzi monitoringa datiem, kā arī nepieciešamības gadījumā tiks veikti izbraukuma mērījumi," aicina Valsts vides dienests.

Vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins naktī uz ceturtdienu ap 4.50 (pēc Latvijas un Ukrainas laika), visticamāk, iepriekš ierakstītā uzrunā pasludināja specoperācijas sākumu pret neatkarīgo Ukrainu. Līdz ar šo paziņojumu Krievijas spēki uzsākuši jaunu posmu 2014. gadā sāktajā kaimiņvalsts terorizēšanā.

Ukrainas Bruņotie spēki informē, ka viss sākās pulksten 5.00 ar armijas vienību apšaudīšanu valsts austrumos un raķešu triecieniem pa lidostām, kā arī militārajiem objektiem. Sekojušas artilērijas apšaudes pa pierobežas teritorijām.

Krievijas spēki šķērsojuši Ukrainas robežu gan no Baltkrievijas, gan okupētās Krimas, gan Krievijas puses.

Ceturtdien neilgi pirms pulksten 20 pēc Latvijas laika Krievijas spēki bija ieņēmuši Černobiļas atomelektrostaciju.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka naktī uz piektdienu ASV Baltā nama pārstāve Džena Psaki pauda, ka ir saņemtas ziņas, ka Krievijas karavīri sagrābuši ķīlniekos Černobiļas AES personālu.

Psaki norādīja, ka var tikt traucēta kodolatkritumu objekta uzturēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!