Otrdien Latvijā beidzot tiks nogādāja ilgi gaidītais helikopters, un jau 17. decembrī ar to varēs iepazīties interesenti.
"Helikopters jau ir attiecīgi glābšanas darbiem nokrāsots, tam ir uzkrāsota arī Latvijas simbolika. Tam jau ir dots arī numurs — 101," stāstīja Gaisa spēku komandieris pulkvežleitnats Vitālijs Viesiņš. Viņš arī piebilda, ka sākotnēji lidaparātu nogādās Lielvārdē, kur to aprīkošot ar attiecīgu glābšanas aprīkojumu.

Pašreiz Gaisa spēku rīcībā ir trīs lidošanas kārtībā esoši helikopteri "Mi-2", no kuriem tikai viens piemērots glābšanas darbiem. Pārējie divi ir transporta helikopteri.

"Šis lidaparāts pilnībā piemērots glābšanas darbiem," sacīja Gaisa spēku komandieris.

Helikopteru Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) piegādās Lietuvas uzņēmums "Helisota Ltd.", tas ražots 1990. gadā Krievijā. Lietuvas firmā tam veikts kapitālais remonts.

"Tam ir pilns darba resurss, un tas pēc kapitālā remonta lidojis tikai divas stundas," BNS iepriekš pauda Aizsardzības ministrijas Nodrošinājuma departamenta vadītājs Pēteris Simsons un uzsvēra, ka izdevīgāk ir pirkt šādu tikko izremontētu lidaparātu ar pilnu darba resursu, nevis mazlietotu, kas gaisā pavadījis daudz laika.

"Mums bija citi — jaunāki varianti, bet ar ilgāku nolidojumu. Mēs uzskatām, ka izdevīgāk ir pirkt šo," skaidroja ministrijas pārstāvis.

Jau vairākkārt ziņots, ka lidaprātu ministrijai sākotnēji piegādāt vēlējās septiņi ārvalstu uzņēmumi, taču līdz ar budžeta izdevumu samazināšanu AM bija jāmeklē iespējas helikopteru iegādāties ar atvieglotiem noteikumiem.

Ar atvieglotiem noteikumiem lidaparātu piekrita piegādāt trīs firmas un AM izvēlējās optimālāko. Ministrijas pārstāvji pat apbraukāja uzņēmumus un iepazinās ar to piedāvājumu uz vietas.

Jau ziņots, ka viena no šā gada valsts budžeta svarīgākajām jomām ir valsts aizsardzība un tai noteiktajos izdevumos paredzēta arī viena jauna helikoptera iegāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!