Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojums par nacionālisma izplatību Latvijā neadekvāti atspoguļo reālo situāciju valstī.
Tā BNS svētdien Krievijas paziņojumu komentēja Ārlietu ministrijas preses sekretāre Līga Bergmane.

"Latvijas Ārlietu ministrijas pozīcija šai [Krievijas ĀM] paziņojumā skartajos jautājumos ir vispārzināma, strikta un noteikta, tāpēc ministrija neuzskata par vajadzīgu vēlreiz atkārtot savas nostādnes, kas radušas izpratni mūsu partneros Eiropas Savienībā un ASV. Žēl, ka tas ir gājis secen Krievijas ārlietu resoram. Paziņojumā paustais neadekvāti atspoguļo reālo situāciju Latvijā," BNS uzsvēra Bergmane.

Krievijas Ārlietu ministrija piektdienas vakarā izplatīja asu paziņojumu par nacionālismu Latvijā. Paziņojums bija kā komentārs Latvijas ārlietu ministra Induļa Bērziņa paziņojumiem pēc vizītes ASV.

Krievija paziņoja, ka šobrīd Latvijas nacionālisms iegājis atklātas nacisma apoloģijas fāzē, savukārt Bērziņš cenšoties radīt iespaidu, ka Vašingtonā ar izpratni izturas pret Latvijas varas iestāžu tēzi par nepieciešamību īstenot vienādu attieksmi pret Otrajā pasaules karā frontes abās pusēs karojušo rīcību.

"Domājams, ka nez vai tās valstis, kuras par uzvaru pār fašismu samaksājušas ar simtiem tūkstošu savu pilsoņu dzīvībām un kuru paraksti ir zem Nirnbergas tribunāla lēmumiem, varēs likt vienlīdzības zīmi starp fašistiem un to līdzskrējējiem, no vienas puses, un tiem, kuri ar viņiem cīnījās - no otras puses. Šāda attieksme būtu vienkārši aizskaroša pret fašismu karojušo padomju amerikāņu, angļu, franču un citu karavīru, lidotāju, partizānu piemiņai," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

Pēc Krievijas domām, Latvija nepārprotami cenšas uzvelt krievvalodīgajam mazākumam vēsturisko atbildību par pagātni, padarīt to par zināma veida pagājušo notikumu ķīlnieku.

Šis Krievijas paziņojums bija veltīts Bērziņa izteikumiem pirms 16.marta pasākumiem. Tad ministrs paziņoja, ka Latvija nosoda tos noziegumus, kas notika Otrā pasaules kara laikā un pauda, ka Latvijas nostāja neatšķiras no Eiropas Savienības valstu un ASV pozīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!