Ārlietu ministrija iecerējusi atsevišķus pasākumus, lai veicinātu Latvijas ekspertu dalību gan starptautiskajās organizācijās, gan citos sadarbības formātos, informēja ministrijā.
Ministrijas rīkotajā konferencē "Latvijas iespējas starptautiskajās organizācijās" izskanēja, ka Latvijas darbības paplašināšana un padziļināšana Eiropas institūcijās un ANO struktūrās atbilst Latvijas nacionālajām interesēm. Tādējādi ir iespējams veicināt ne tikai Latvijas atpazīstamību starptautiskajā arēnā, bet arī politiku, lēmumu un dokumentu sagatavošanas sākumā sniegt Latvijas viedokli izskatītajos jautājumos.

Šim nolūkam, kā arī ekspertiem piedaloties konferencēs un sēdēs, ir nepieciešama ciešāka Ārlietu ministrijas, nozaru ministriju un nevalstisko organizāciju sadarbība. Tikai kopā efektīvi sadarbojoties, būs iespējams labāk definēt Latvijas pozīcijas un tās aizstāvēt.

Viens no konferencē apspriestajiem instrumentiem, lai veicinātu Latvijas darbību starptautiskajās organizācijās, bija ekspertu datubāzes veidošana. Tas ļautu labāk apzināt, kāds ir Latvijas potenciāls atsevišķās nozarēs. Dažās nozarēs jau ir ievērojama ekspertīze, piemēram, cilvēktiesību vai meža jomā, kas ir viena no nozīmīgākajām Latvijas ekonomikas nozarēm.

Tāpat konferences dalībnieki tika informēti, ka Ārlietu ministrija iecerējusi atsevišķus pasākumus, lai veicinātu Latvijas ekspertu dalību gan starptautiskajās organizācijās, gan citos sadarbības formātos. Kā piemērs tika minēta Latvijas bijušās prezidentes Vairas Vīķes Freibergas nozīmēšana Eiropas Savienības Viedo grupā.

Konferences dalībniekus uzrunāja Latvijas vēstnieki starptautiskajās organizācijās, Latvijas pārstāvji organizācijās, nozaru eksperti, nevalstiskā un akadēmiskā sektora pārstāvji. Runātāju un ekspertu dažādība un kompetences norādīja, ka Latvijai ir vēl neapzināts potenciāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!