Foto: LETA
Latvijā pirmo reizi konstatēta saslimšana ar Brazīlijas Covid-19 variantu, otrdien, iepazīstinot valdību ar aktuālo epidemioloģisko situāciju, sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Vīrusa paveids atklāts, jo persona bija hospitalizēta smagā stāvoklī. Saslimšana notikusi ārzemēs, visticamāk, Itālijā, pildot darba pienākumus, jo saslimušais ir tālbraucējs.

Vienlaikus nav konstatēta sekundārā saslimšana, norādīja Perevoščikovs.

Kā skaidroja Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins, atklātais Brazīlijas paveids tiek vērtēts ar pastiprinātu uzmanību, jo pastāv bažas, ka tas ir lipīgāks un saslimšana noris ar lielāku smagumu.

Savukārt runājot par sekvencēšanu, Perevoščikovs norādīja, ka no visiem analizētajiem paraugiem 68% gadījumos ir atklāts Lielbritānijas paveids. Taču četras nedēļas pēc kārtas šis rādītājs būtiski nemainās.

Tāpat konstatēti vēl divi Dienvidāfrikas celma gadījumi Rīgā, kur, veicot izmeklēšanu, nevarēja atrast inficēšanās avotu, taču arī šajos gadījumos nav atklāti sekundāri inficēšanās gadījumi.

Raksturojot situāciju kopumā, Perevoščikovs norādīja, ka saslimšana ar Dienvidāfrikas Covid-19 paveidu ir zema, tie ir atsevišķi gadījumi un pieaugums nav novērojams.

Komentējot vispārējo Covid-19 saslimstību Latvijā, epidemiologs norādīja, ka stacionāros situācijas uzlabojums nav redzams ilgu laiku. Tāpat svārstās smagu pacientu skaits, tomēr tendence rāda pieaugumu jau kopš marta sākuma.

Epidemiologs norādīja, ka būtiski ir samazinājies 14 un 7 dienu kumulatīvais nāves gadījumu skaits. Ja janvārī vidēji dienā tika konstatēti 18 nāves gadījumi, februārī – 16, tad martā tie jau bija vidēji deviņi nāves gadījumi dienā, bet aprīlī – astoņi.

Saslimstība arī samazinājusies 50-64 un 65+ gadu vecuma grupā, kas saistīts ar vakcīnu iedarbību.

Skatoties ievesto Covid-19 gadījumu skaitu pēdējo piecu nedēļu laikā, Perevoščikovs atklāja, ka no Ēģiptes ievesti 28 Covid-19 gadījumi, Vācijas – 20, Lietuvas – 17.

Tāpat starptautisko interešu lokā nonākusi situācija Indijā, kur dažu dienu laikā ir vērojams ļoti straujš saslimstības ar Covid-19 pieaugums. Vidējais kumulatīvais saslimstības rādītājs Indijā joprojām ir zemāks nekā Latvijas, tas saistīts gan ar to, ka Indijā testē mazāk cilvēku, gan citiem faktoriem.

Epidemiologu vidū pastāv aizdomas, ka saslimstības pieaugums Indijā ir saistīts ar specifiskā Indijas Covid-19 celma izplatību. Šis vīruss konstatēts arī Beļģijā, Vācijā, Lielbritānijā un citur. Latvijā līdz šim šis variants nav konstatēts, uzsvēra Perevoščikovs.

Savukārt stacionāros patlaban atrodas vidēji 700 Covid-19 pacientu. Piecās slimnīcās Covid-19 gultu noslodze ir augstāka par 75%, savukārt vidēji Covid-19 gultu noslodze sasniegusi 64%.

Valdības sēdē klātesošajiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga atgādināja, ka veselības nozarē joprojām ir ārkārtējā situācija.

Jau vēstīts, ka pagājušajā diennaktī veikts 19 951 Covid-19 tests, reģistrēti 596 jauni saslimšanas gadījumi un reģistrēti četri nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!