Foto: AFP/Scanpix/LETA
Aizvadītās diennakts laikā jaunā koronvīrusa raisītās saslimšanas "Covid-19" noteikšanai veikti 244 laboratoriskie izmeklējumi, no kuriem četri ir pozitīvi, Saeimas Aizsardzības komisijas sēdē svētdien pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) direktore Iveta Gavare.

Kopumā līdz šim rītam izmeklēt 910 cilvēki un pozitīvi saslimšanas gadījumi konstatēti 30 cilvēkiem.


SPKC direktore arī norādīja, ka, pieaugot izmeklējumu skaitam divās diennaktīs, pozitīvo rezultātu skaits ir nevis pieaudzis, bet samazinājies.

Patlaban attiecībā uz visiem 30 pozitīvajiem gadījumiem, SPKC ir noskaidrojis kur, kad un kādā veidā šis personas saslima. Pirmspēdējie deviņi saslimušie pamatā bijuši no diviem reisiem - no 6. marta reisa no Bergamo Itālijā un 9. marta reisa no Barselonas Spānijā.

Visas kontaktpersonas ir apzinātas un viņām izstāstīts, kādi piesardzības pasākumi būtu jāveic.

Šodien SPKC strādā ar jaunākajiem četriem saslimušajiem. SPKC direktore norādīja, ka patlaban spēj situāciju attiecībā uz kontaktpersonām kontrolēt.

Jau vēstīts, ka sestdien tika konstatēti deviņi jauni gadījumi, kuros cilvēki inficējušies ar "Covid-19". Kā vēlāk vēstīja SPKC, cilvēki bija atgriezušies no tādām vīrusa skartajām valstīm kā Itālija, Spānija, Lielbritānija un Austrija.

Visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām. Sestdienas pēcpusdienā valdībā tika nolemts arī slēgt valsts robežu pasažieru pārvadājumiem pa sauszemi un gaisu, kā arī aizliegt publiskos pasākumus, kur vienlaikus ir vairāk par 50 cilvēkiem.

Tāpat paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!