Latvijā joprojām saglabājas liels alkohola patēriņš un nemainīgi ievērojams ir stiprā alkohola īpatsvars, pirmdien Nacionālās alkohola ierobežošanas padomes sēdes dalībniekiem stāstīja Narkoloģijas valsts aģentūras direktore Astrīda Stirna.

Pērn viens Latvijas iedzīvotājs izdzēris 7,5 litrus absolūtā alkohola, kas ir par 0,4 litriem mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju, kas vecāks par 15 gadiem, pērn bija 8,9 litri absolūtā alkohola, kas ir par 0,5 litriem mazāk nekā gadu iepriekš.

Lai gan nedaudz mazinājies alkohola patēriņš un no alkoholisma izraisītajām slimībām, kā arī no ārējas iedarbības sekām mirušo skaits, tomēr šī starpība nav tik liela, lai varētu secināt, ka situācija valstī uzlabojas, norādīja Stirna.

Joprojām lielu daļu alkohola patēriņa struktūrā jeb 49,1% veido stiprie alkoholiskie dzērieni - degvīns, liķieri, konjaks un brendijs. Vīns, šampanietis un dzirkstošie vīni veido 16,8% no alkoholisko dzērienu patēriņa, alus - 32,4%, bet mazalkoholiskie kokteiļi - 1,7%.

Rēķinot uz vienu iedzīvotāju, 2004.gadā izdzerti 3,05 litri degvīna un liķiera, kas aptuveni tikpat, cik 2003.gadā. Nedaudz pieaudzis konjaka un brendija patēriņš. Pērn viens iedzīvotājis izdzēris 0,6 litrus šo alkoholisko dzērienu.

Pērn viens iedzīvotājs izdzēris 1,25 litrus vīnu, šampanieti un dzirkstošo vīnu, 2,41 litru alus un 0,13 litrus mazalkoholisko kokteiļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!