Baltijas jūras un Rīgas jūras līča peldvietās otrdien oficiāli sākas peldsezona. Sākoties peldsezonai, ūdens kvalitāte peldvietās atbilst visām prasībām. Netīrākais ūdens bija Rīgas pilsētas un rajona, kā arī Jūrmalas peldvietās. Savukārt vistīrākais - Ventspilī un Ventspils rajonā, kā arī Liepājas peldvietās.
Ūdens tīrības kvalitāte tiek noteikta, lai pasargātu iedzīvotājus no saslimšanas ar infekcijas un alerģiskām slimībām, kas var rasties, peldoties nekvalitatīvā peldvietu ūdenī, informē Nacionālā vides veselības centrs (NVVC).

NVVC preses sekretāre Inga Priževaite pastāstīja, ka no maija līdz septembrim NVVC veiks vairāk nekā 30 oficiāli reģistrētu Baltijas jūras un Rīgas jūras līča peldvietu ūdens kvalitātes uzraudzību un regulāri informēs iedzīvotājus par ūdens tīrību.

Pagājušajā sezonā izmeklēti 535 peldūdens paraugi, un esošajām normām neatbilda 16,4% paraugu. No izmeklētajiem paraugiem neatbilstība pēc ķīmiskiem rādītājiem netika konstatēta.

Peldsezonas laikā reģionālie vides veselības centri jau vairākus gadus veic peldvietu ūdens uzraudzību. Lai pārbaudītu ūdens tīrību, katrā peldvietā ūdens paraugi tiek ņemti ne mazāk kā no divām vietām.

Paraugus ņem vienu metru dziļās vietās 0,30 metrus no ūdens virsmas. Katrā paraugā nosaka peldvietu ūdens kvalitātes ķīmiskos un mikrobioloģiskos rādītājus.

Izvērtējot šos rādītājus, speciālists dod slēdzienu par tā kvalitāti - peldēties atļauts, peldēties nav ieteicams vai arī peldēties aizliegts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!