No 2.līdz 29.maijam visā pasaulē tiks rīkota viena no plašākajām pretsmēķēšanas kampaņām "Atmet un Vinnē!", kurā piedalīsies arī Latvija.
Pakļautie kaitīgajam ieradumam, kas vēlas atmest smēķēšanu un piedalīties akcijā, minētajā laikā nedrīkst smēķēt. Viņiem jāizpilda anketa, kas atrodama aptiekās un pie mediķiem.

Latvijā izlozes kārtībā tiks noteikts uzvarētājs, kurš, ja tiešām gandrīz mēnesi nebūs smēķējis, saņems galveno balvu - ceļojumu divām personām uz Franciju. Maijā katru piektdienu radio "SWH" un "SWH+" notiks sporta somu izloze cilvēkiem, kas piedalīsies akcijā.

Arī Latvijas akcijas dalībniekiem būs iespēja laimēt pasaules akcijas galveno balvu - 10 tūkstošus ASV dolāru, bet Eiropas reģionālā balva būs 2500 ASV dolāru.

Šāda veida akcijas pasaulē notiek jau vairākus gadus, taču 2000.gada akcija varētu iekļūt Ginesa rekordu grāmatā, jo tajā piedalīsies 100 valstis un prognozējamais smēķēšanas atmetēju skaits ir viens miljons.

Vidēji šādas akcijas laikā smēķēt pārstāj 30% no dalībniekiem. Arī Latvijā 1998.gadā no vairāk nekā 400 akcijas dalībniekiem kaitīgo ieradumu aizmirsa 30% cilvēku.

Latvijā no smēķēšanas izraisītām slimībām katru dienu mirst 5 - 6 cilvēki, bet kopā pasaulē ik gadu mirst vairāk nekā četri miljoni cilvēku, liecina apkopotie dati.

Pēc aptaujas datiem, kas veikti 1997. un 1998.gadā, Latvijā strauji palielinās sieviešu smēķētāju skaits. Sievietes dienā vidēji izsmēķē astoņas cigaretes, bet vīrieši - 14.

Pieaugot smēķētāja vecumam, pieaug arī dienā izsmēķēto cigarešu skaits.

Lai mazinātu smēķētāju skaitu, būtu jāaizliedz jebkāda veida cigarešu reklāma un jāveic aktīvāka sabiedrības informēšana par ļauno nikotīna iedarbību uz cilvēka veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!