Foto: srž. Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija

Pirmdien, 11. septembrī, Vācijas pilsētā Rētenbahā Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) kopā ar Igaunijas aizsardzības ministru Hanno Pevkuru parakstīja jumta līgumu par Vācijas uzņēmuma "Diehl Defence" ražotās "IRIS-T" vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādi, "Delfi" informēja ministrijā.

Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem līdz šim ir bijusi tikai tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma. "IRIS-T sistēma ļaus īstenot efektīvu un visaptverošu aizsardzību vidējās darbības rādiusā, kā arī ir savietojama ar NATO sistēmām, tādējādi ieguvums būs ne tikai Latvijai, bet visam reģionam," uzsver Mūrniece.

Šī būs lielākā investīcija pretgaisa aizsardzībā Latvijas un Igaunijas vēsturē.

"IRIS-T" pretgaisa aizsardzības sistēmas spēj novērst ienaidnieka lidaparātu un dronu radītu apdraudējumu līdz pat 40 kilometru rādiusā un līdz 20 kilometru augstumā. Viena veida sistēmas kopīgs iepirkums ļaus Latvijai un Igaunijai ietaupīt budžeta līdzekļus, kā arī atvieglos Baltijas valstu reģiona aizsardzības savstarpēju koordinēšanu.

Turpinoties sarunām ar piegādātāju, plānots, ka pēc līguma noslēgšanas iepirkums tiks realizēts turpmāko trīs gadu laikā. Līdz tam Latvijai vēl ir jāveic apjomīgs darbs, apmācot personālu, pilnveidojot infrastruktūru, kā arī vēl jāizpilda citi mājasdarbi, lai brīdī, kad šīs sistēmas tiks piegādātas, Nacionālie bruņotie spēki būtu gatavi tās pilnvērtīgi izmantot un uzturēt.

Tāpat Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministri parakstīja kopīgu nodoma vēstuli ar Vācijas aizsardzības ministru Borisu Pistoriusu par abu valstu turpmāku dalību Eiropas Debesu vairoga iniciatīvā. Tas ir projekts ar mērķi izveidot integrētu Eiropas līmeņa pretgaisa aizsardzību.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā valdībā tika skatīta Valsts aizsardzības koncepcija.

Valsts aizsardzības koncepcija ir politikas plānošanas dokuments, kas nosaka valsts aizsardzības stratēģiskos mērķus un darbības pamatprincipus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!