Foto: LETA
Sadarbojoties Latvijas un Lietuvas likumsargiem, izdevies atklāt apjomīgu korupcijas tīklu būvniecības jomā.

Kā piektdien īpaši sasauktā preses brīfingā informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, patlaban ierosināti divi kriminālprocesi – viens Latvijā un otrs Lietuvā.

KNAB ceturtdien sācis kriminālprocesu saistībā ar Rīgas domes Satiksmes departamenta iepirkumu būvniecības jomā. Kriminālproecsā tikušas veiktas vairāk nekā 20 kratīšanas, izņemta skaidra nauda – vairāki simti tūkstošu eiro, kā arī datortehnika, telefoni.

Lietā ir iesaistīts viens no Latvijas vadošajiem būvniecības uzņēmumiem.

Kriminālprocesā iesaistītajām personām tiek inkriminēta virkne noziedzīgu nodarījumu valsts amatpersonu dienestā, tai skaitā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dienesta viltojumu, kukuļdošanu un kukuļņemšanu.

Tāpat aizturētas sešas personas.

Izmeklēšanas darbībās piesaistīts arī Valsts ieņēmumu dienests, kā arī ļoti veiksmīgi noritējusi sadarbība ar Lietuvas atbildīgajiem dienestiem, sacīja Streļčenoks.

Sīkāku informāciju par iesaistītajiem uzņēmumiem un iestādēm, kā arī aizturētajām personām un tām piemērotajiem drošības līdzekļiem Streļčenoks nesniedza.

Jau vēstīts, ka piektdien Lietuvas atbildīgie dienesti informēja, ka lielākās Latvijas ceļu un tiltu būvniecības kompānijas "Latvijas tilti" valdes priekšsēdētājs Genādijs Kamkalovs tiek turēts aizdomās par kukuļa došanu Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijas infrastruktūras direktoram Ģediminam Zumaram par firmai finansiāli izdevīgu lēmumu pieņemšanu. Abas amatpersonas aizturētas.

Latvijā aizturēti vēl seši "Latvijas tiltu" darbinieki.

Kā teikts Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) paziņojumā, "G.K., pārstāvot Latvijas kompāniju, kas uzvarējusi vairākos Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijas būvdarbu konkursos vairāk nekā desmit miljonu eiro vērtībā, par direkcijā pieņemtiem Latvijas kompānijai finansiāli izdevīgiem lēmumiem vairākas reizes devis G.Z. kukuli, kas vairāk nekā 250 reizes pārsniedz iztikas minimumu", proti 9500 eiro robežu.

STT ziņo, ka veic pirmstiesas izmeklēšanu sadarbībā ar Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB). Ceturtdien veiktas kratīšanas Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijā.

Aizturēšanas operācijas un citas procesuālās darbības vienlaikus norisinājušās arī Latvijā. KNAB vienā no lielākajiem Latvijas biznesa koncerniem aizturējis sešas augstas amatpersonas, veicis aptuveni 20 kratīšanas, atrasti un izņemti izmeklēšanai svarīgi dokumenti un vairāk nekā 100 000 eiro skaidrā naudā, norāda STT, gan neminot ne aizturēto cilvēku uzvārdus, ne uzņēmuma nosaukumu.

Ceturtdienas vakarā Latvijas Televīzija vēstīja, ka KNAB, iespējams, 16.jūnija vakarā aizturējis Rīgas domes Satiksmes departamenta būvdarbu vadības nodaļas vadītāju Uģi Brožu.

Satiksmes departamentā piektdienas rītā aģentūrai LETA sacīja, ka amatpersonām nav informācijas par to, ka kāds būtu ticis aizturēts.

LTV ceturtdien vēstīja, ka Satiksmes departamentā pēc darba laika beigām ap plkst. 17.30 ieradušies trīs KNAB darbinieki.

LTV nebija zināms, ko KNAB darbinieki departamentā darījuši.

Saskaņā ar LTV rīcībā esošo informāciju kratīšana Satiksmes departamentā nav notikusi, bet administrācijas vadītāja varētu būt piesaistīta kā pašvaldības pārstāve operatīvajās darbībās pie kāda darbinieka.

KNAB šādu informāciju ceturtdien ne apstiprināja, ne noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!