Viņš informēja, ka atbilde uz viņa lūgumu no Ģenerālprokuratūras tiks saņemta ceturtdien, 30.decembrī. Bērziņš par Kalēju trešdien apspriedies gan ar ģenerālprokuroru, gan ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi - Freibergu, gan Latvijas vēstnieku Lielbritānijā Normanu Penki.

Ministrs arī norādīja, ka Latvijas Ārlietu ministrija "uz Kalēja lietu" ir reaģējusi "ļoti operatīvi un nopietni". Viņš piebilda, ka noziegumiem pret cilvēci nevar būt noilguma, un šādi noziegumi, pēc Bērziņa domām, "ir sodāmi neatkarīgi no tā, zem kāda karoga tie pastrādāti".

Viņš arī pauda, ka pašreizējiem Latvijas iedzīvotājiem nevajadzētu justies vainīgiem par līdzīgiem tautiešu noziegumiem, bet atbildīgiem gan.

BNS jau ziņoja, ka Lielbritānijas policija ir atradusi un nopratinājusi Kalēju, kuru tur aizdomās par darbošanos nacistiskās nāves vienībā, kas nogalinājusi 30 tūkstošus cilvēku Otrā pasaules kara laikā. Konrāds Kalējs dzīvojis ar pieņemtu vārdu Kattorpas muižā, kas pazīstama kā latviešu mītne "Straumēni", netālu no Ragbijas pilsētas Anglijas vidienē.

BNS jau informēja, ka Simona Vīzentāla centrs pirmdien aicināja Lielbritāniju sākt krimināli vajāt vai izraidīt 86 gadus veco latviešu izcelsmes Austrālijas pilsoni Kalēju, kurš patlaban uzturoties Lielbritānijā.

Lielbritānijas Iekšlietu ministrija savukārt paziņoja, ka nolēmusi rūpīgi sekot līdzi šai lietai.

Jau vēstīts, ka Kalējs jau savulaik deportēts no ASV un Kanādas, jo viņš bija leitnants tā saucamajā Arāja komandā, kura tiek apsūdzēta ebreju, komunistu un čigānu nogalināšanā sadarbībā ar nacistiem Otrā pasaules kara laikā.

Pēc kara Kalējs emigrēja uz Austrāliju, kļuva par tās pilsoni un pārcēlās uz ASV 1959.gadā. 1993.gadā apelācijas tiesa Čikāgā atzina, ka viņš komandējis rotu, kas nogalināja tūkstošiem cilvēku Salaspils koncentrācijas nometnē. Kalējs deportēts no ASV 1994.gadā. 1998.gadā Austrālijas varas iestādes paziņoja, ka pret Kalēju nav pietiekamu pierādījumu, lai izvirzītu apsūdzības.

Arī Latvijas Ārlietu ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka līdz šim oficiāla apsūdzība noziegumos pret cilvēci Konrādam Kalējam nav uzrādīta nevienā valstī.

Kalējs noliedz, ka viņš būtu bijis nacistisko nāves vienību dalībnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!