Labklājības ministrs Andrejs Požarnovs trešdien parakstīs vienošanos ar ANO pastāvīgo koordinatoru Janu Sandu Sorensenu (Jan Sand Sorensen) par kopīgu projektu HIV/AIDS novēršanai, izveidojot jaunus šļirču apmaiņas un konsultatīvos punktus intravenozajiem narkomāniem, informē Labklājības ministrijas preses sekretāre Ilona Vindule.
Viņa pastāstīja, ka labklājības ministrs trešdien parakstīs vienošanos ar ANO pastāvīgo koordinatoru Janu Sandu Sorensenu par kopīgu projektu HIV/AIDS novēršanai un uzklausīs ANO attīstības programmas Austrumu un Centrāleiropas reģionālo programmu vadītājas Soknanas Handžungas (Soknan Han Jung) ziņojumu par situāciju HIV/AIDS novēršanā šajā reģionā.

Savukārt AIDS profilakses centra direktora vietniece Inga Upmace BNS pastāstīja, ka projekts paredz divu gadu laikā izveidot vēl četrus jaunus šļirču apmaiņas punktus, bet šobrīd jau šļirču apmaiņas programmā iesaistītajās pilsētās Olainē un Jūrmalā izveidot pastāvīgu šļirču apmaiņas punktu.

"Jūrmalā tiks izveidots pārvietojamais punkts - autobusiņš, kas varēs aptvert visu Jūrmalas teritoriju," sacīja Upmace.

Projekta ietvaros notiks ielu un sociālo darbinieku apmācība, kā arī rokasgrāmatas izdošana, kas būtu domāta pašvaldību darbiniekiem.

Šobrīd Latvijā ir četri šļirču apmaiņas punkti, divi no tiem Rīgā, bet pa vienam punktam - Tukumā un Liepājā. Taču Olainē un Jūrmalā darbojas šļirču apmaiņas programma, bet nav izveidots punkts. Šajās pilsētās šļirces apmaina ielu darbinieki, kuru lielākā daļa paši bijuši narkomāni.

Pirmais šļirču apmaiņas punkts tika izveidots Rīgā pirms pieciem gadiem.

Aizvadītajā gadā ar HIV inficējušies 807 cilvēki, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā 2000.gadā. Kopumā valstī šobrīd ir reģistrēti 1765 ar HIV inficētie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!