Turpinot iepazīšanos ar Eiropas Savienības kandidātvalstīm, trešdien vakarā Latvijā ieradīsies Eiropas Komisijas prezidents Romano Prodi un Eiropas komisārs Eiropas Savienības paplašināšanas jautājumos Ginters Ferhoigens.
Vizītes laikā viesi tiksies ar valsts augstākajām amatpersonām, lai apspriestos par Latvijas iekšpolitiku un Eiropas Savienības (ES) aktualitātēm. Paredzams, ka Prodi Rīgā nenosauks, cik sadaļās Latvija varētu sākt iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību, jo to nav darījis arī vizīšu laikā citās kandidātvalstīs.

Neilgi pēc ielidošanas Prodi trešdien Melngalvju namā tiksies ar premjerministru Andri Šķēli, ar kuru viņam būs kopīgas vakariņas.

Nākamajā dienā Prodi ieradīsies Saeimā, kur uzstāsies ar runu. Pēc tās Prodi būs tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi un Valsts prezidenti Vairu Vīķi - Freibergu. Kopā ar premjeru ceturtdien Prodi sniegs preses konferenci.

Jau ziņots, ka Latvijas amatpersonas par svarīgāko viņa vizītes laikā uzskata komisijas amatpersonu iepazīstināšanu ar valsts iespējām, kas varētu veicināt izpratni par situāciju Latvijā.

Latvijas premjerministrs Andris Šķēle uzskata, ka tikšanās ar Prodi būs lieliska iespēja informēt par Latvijas politikas aktualitātēm un iespēja pārrunāt konkrētas lietas, tādas kā iestāšanās sarunas un sarunu sadaļu skaits.

Arī ārlietu ministrs Indulis Bērziņš BNS atzina, ka galvenais ir, lai Eiropas Komisijai būtu pilnīgs priekšstats par Latviju.

Pēc Bērziņa domām, Prodi runās gan par Latvijas attīstību, gan par reformām Eiropas Savienībā. Savukārt Valsts prezidente ar Prodi vēlas runāt gan par iestāšanās sarunu sākšanu, gan par sadaļu skaitu, kurās Latvija varētu sākt sarunas.

Pirms vizītes Latvijā Prodi jau viesojies Bulgārijā, Rumānijā un Slovākijā. No Latvijas EK prezidents dosies uz Lietuvu, bet mēneša beigās plānota vizīte Ungārijā un Polijā.

Eiropas Parlaments bijušo Itālijas premjerministru Prodi par Eiropas Komisijas prezidentu apstiprināja pagājušā gada maija sākumā. 60 gadus vecais Prodi šo amatu no Luksemburgas pārstāvja Žaka Santēra pārņēma septembrī un Eiropas Komisijā ieviesa vairākas nozīmīgas reformas.

Interesanti, ka Prodi un Ferhoigens jau ir viesojušies Latvijā. Prodi - kā Itālijas premjerministrs, bet Ferhoigens - kā Vācijas Ārlietu ministrijas valsts ministrs.

Latvijā ir viesojies arī Santērs 1997.gada 3.novembrī. Vizītes laikā viņš mierināja valsts vadītājus, norādot, ka visas kandidātvalstis agri vai vēlu iestāsies ES, neraugoties uz atšķirīgu iestāšanās sarunu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!