Pēc Pasaules veselības organizācijas datiem, Latvijā ir visaugstākā zīdaiņu mirstība Eiropā - 2000.gadā Dānijā bija 4,8 mirušie zīdaiņi uz 1000 dzīvi dzimušajiem, bet Latvijā - 12,1, žurnālistus informēja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas direktors Māris Pļaviņš.
Viņš pastāstīja, ja 1999.gadā uz katriem 1000 dzimušajiem Lietuvā bija 9,2 mirušie, Igaunijā - 10,5, bet Latvijā šis rādītājs bija visaugstākais - 13,8. Lai arī no 1998. līdz 2000.gadam nedaudz samazinājusies zīdaiņu mirstība (no 14,9 mirušiem uz 1000 dzimušajiem 1998.gadā līdz 12,1 mirušajam zīdainim 2000.gadā), Latvija joprojām Eiropas valstu vidū ir ar visaugstāko zīdaiņu mirstību.

Perinatālās aprūpes centra (PAC) vadītāja Maira Jansone norādīja, ka perinatālajā laikā visnozīmīgākais mirstības iemesls ir dažādas slimības (75%), kas ietekmējušas sievieti grūtniecības laikā. Īpaša riska grupas veido grūtnieces, kuras slimo ar diabēta, astmas, sirds asinsvadu un nieru slimībām.

"Arī ārējie faktori - sociālās problēmas, kaitīgie ieradumi un vides piesārņojums -negatīvi atsaucas uz valsts demogrāfisko situāciju. Statistikas dati liecina, ka situācija Latvijā perinatālās aprūpes jomā ir kritiska," atzina Jansone.

Pēc Pļaviņa domām, dzimstības rādītājus var uzlabot, ja "sāksim rūpēties ne tikai par dzimušajiem bērniņiem, bet arī par grūtniecēm. Domāsim par slimībām, kas apdraud bērnu jau mātes miesās".

"PAC strādā ļoti profesionāli speciālisti, tomēr, lai nodrošinātu pēc iespējas kvalitatīvāku grūtnieču un jaundzimušo veselības aprūpi, glābtu māmiņas un pāragri dzemdēto bērniņu dzīvības, akūti ir nepieciešama medicīniskā aprīkojuma nomaiņa," sacīja Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Mārcis Cīrulis.

Lai uzlabotu vēl kvalitatīvāku grūtnieču un zīdaiņu aprūpi, ir nepieciešams rekonstruēt centra telpas un iegādāties jaunu medicīnisko aparatūru. Stradiņa slimnīcas vadība sadarbībā ar PAC speciālistiem ir apzinājuši vajadzības un aprēķinājusi turpmākās centra rekonstrukcijas un uzlabošanas plāna izmaksas - aptuveni 125 tūkstošu latu apjomā.

Nepieciešams pabeigt iesākto dzemdību zāles un operācijas zāles rekonstrukciju, iegādāties operācijas galdu, dzemdību gultas, kā arī nepieciešamas jaunas medicīniskās iekārtas - inkubatori, ultrasonogrāfs.

PAC atklāts 2000.gadā, Latvijā tas ir vienīgais trešā līmeņa perinatālās aprūpes centrs. No 2001.gada aprīļa līdz novembrim PAC centrā uzlikts jauns jumts, kapitāli izremontētas telpas. Kopumā remonts izmaksāja 116 tūkstošus latu.

Perinatālā aprūpe ir grūtnieču, dzemdētāju, sieviešu agrīnā pēcdzemdību periodā un viņu jaundzimušo aprūpe. Perinatālās aprūpes uzdevums ir augsta saslimstības vai mirstības riska mātei un bērnam identifikācija un atbilstošas medicīniskās palīdzības nodrošināšana speciālos perinatālos aprūpes centros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!