Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir atzinusi, ka Latvijā ir noteikti diskriminējoši ierobežojumi pensionāriem, kas nav Latvijas pilsoņi, aprēķinot viņiem darba stāžu, kas uzkrāts līdz 1991.gadam ārpus Latvijas, tāpēc Latvijai būs jāizmaksā nepilsonei Nataļjai Andrejevai 6500 eiro (4568 latus), paredz šodien Strasbūrā publiskotais ECT Lielās palātas spriedums.

5000 eiro (3514 lati) Latvijai būs jāizmaksā Andrejevai par ilgstošiem zaudējumiem, bet 1500 eiro (1054 lati) - par sūdzības iesniedzējas izmaksām un izdevumiem. Kopumā Andrejeva prasīja 18 000 eiro (12 650 latu) kompensāciju par viņai nodarīto materiālo un morālo kaitējumu.

Latvijā dzīvojoša nepilsone Andrejeva vērsās ECT ar prasību pret Latvijas valsti atcelt diskriminējošos ierobežojumus pensionāriem, kas nav Latvijas pilsoņi, aprēķinot viņiem darba stāžu, kas uzkrāts līdz 1991.gadam ārpus Latvijas.

Andrejeva dzimusi Latvijā un visu savu mūžu strādājusi Olaines pilsētas rūpnīcas Vides aizsardzības dienestā, kas pakļāvās vadošajiem uzņēmumiem Maskavā un Kijevā. 1997.gada augustā, kad Andrejeva kļuva par pensionāri, 17 gadu stāžs netika ieskaitīts, jo tas uzskatīts kā darba stāžs ārpus Latvijas.

ECT Lielā palāta ar 16 balsīm "par" un vienu "pret" atzina, ka ir pārkāpts Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 1.protokola 1.pants, kas nosaka tiesības uz īpašumu, saistībā ar konvencijas 14.pantu, kas aizliedz diskrimināciju. Vienbalsīgi atzīts konvencijas 6.panta 1.punkta pārkāpums, kas nosaka tiesības uz taisnīgu tiesu.

Kā ziņots, sūdzības iesniedzējas pārstāvis, Saeimas deputāts Vladimirs Buzajevs (PCTVL), iepriekš pauda viedokli, ka, "ja tiesa vadīsies no starptautiskajiem precedentiem, tad Latvijai nāksies ne tikai grozīt likumu par valsts pensijām, bet arī izmaksāt katram nepilsonim tam prettiesiski atņemto naudu".

Andrejeva pieteikumu ECT iesniedza 2000.gadā, sūdzoties par vairāku Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pantu iespējamo pārkāpumu Latvijā. Atsaucoties uz konvencijas 1.protokola 1.pantu, kas nosaka tiesības uz īpašumu, saistībā ar konvencijas 14.pantu, kas aizliedz diskrimināciju, iesniedzēja sūdzējās par 1995.gada likuma ''Par valsts pensijām" pārejas noteikumu 1.pantu, kurš pakļauj ārpus Latvijas nostrādātā laika perioda ieskaitīšanu apdrošināšanas periodā pilsonības nosacījumam. Iesniedzēja uzskata, ka šajā gadījumā vērojama atšķirīga attieksme pret personām, kuras atrodas identiskos vai līdzīgos apstākļos, proti, diskriminācija.

Savukārt, atsaucoties uz konvencijas 6.panta 1.punktu, kas nosaka tiesības uz taisnīgu tiesu, iesniedzēja sūdzējās par vairākiem pārkāpumiem viņas civillietas izskatīšanas gaitā Latvijas tiesās saistībā ar viņas prasību par pensijas aprēķināšanu.

Ar 2006.gada 11.jūlija lēmumu ECT pieņēma izskatīšanai pēc būtības iesniedzējas pieteikumu attiecībā uz minētajām sūdzībām. 2007.gada 11.decembrī ECT palāta nolēma nodot lietu izskatīšanai ECT Lielajai palātai 17 tiesnešu sastāvā.

Šodien tiesas Lielās palātas pieņemtais nolēmums ir nepārsūdzams un galīgs šīs lietas risinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!