Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien atzina par pamatotu Vides aizsardzības kluba (VAK) prasību pret Latviju par vārda brīvības ierobežošanu.
Līdz ar to Latvijai būs klubam jāmaksā 3000 eiro (1992 lati) par morālo kaitējumu un 1000 eiro (664 lati) tiesāšanās izdevumi, informēja tiesā.

VAK uzskata, ka tā tiesības uz vārda brīvību pārkāptas, kad tiesa piesprieda klubam maksāt kompensāciju toreizējai Mērsraga pagasta padomes priekšsēdētājai Irēnai Burlakovai, kuru klubs 1997.gadā vainoja bezatbildībā un nelikumīgas kāpu apbūves pieļaušanā.

Toreiz pilnsapulces rezolūcijā VAK norādīja, ka pēdējo gadu laikā strauji pasliktinās Mērsraga pagasta kāpu joslas stāvoklis. "Šo situāciju radīja Mērsraga pagasta vadības bezatbildīgā un nelikumīgā darbība. Mērsraga pagasta padomes priekšsēdētāja parakstīja nelikumīgus dokumentus, lēmumus un izziņas, veicinot kāpu joslas nelikumīgo apbūvi, apzināti nepildīja Ventspils vides reģionālās pārvaldes rīkojumus par nelikumīgas būvniecības pārtraukšanu," teikts rezolūcijā.

VAK pilnsapulce pieprasīja "veikt pārbaudi Mērsraga pagasta padomē, atcelt nelikumīgi pieņemtos lēmumus un izskatīt Mērsraga padomes priekšsēdētājas un tās sekretāres atbilstību ieņemamam amatam".

Burlakova iesūdzēja VAK tiesā par nepatiesu ziņu izplatīšanu un pieprasīja atsaukt izplatīto informāciju, kā arī samaksāt 500 latu kompensāciju.

Mērsraga pagasta padomes priekšsēdētājas prasību apmierināja gan Talsu rajona tiesa, gan Kurzemes apgabaltiesa un Augstākās tiesas Senāts.

Valdības pārstāve starptautiskajās institūcijās Inga Reine aģentūrai BNS sacīja, ka tiesa atzinusi, ka "iejaukšanās nebija samērīga".

Reine norādīja, ka jūnija beigās viņa ziņos valdībai par ECT spriedumu un tad arī valdība lems par sprieduma pārsūdzību.

Viņa uzsvēra, ka "tiesu prakse šajās lietās nav vienota un šis spriedums iezīmēs vadlīnijas, pēc kurām jāvadās, iztiesājot lietas par goda un cieņas aizskārumu".

"Spriedumā norādīti vairāki principi, pēc kuriem tiesai jāvadās, iztiesājot šādas lietas. Tās ir lieliskas vadlīnijas Latvijas tiesām, jo goda un cieņas aizskāruma gadījumi tiesu praksē vēl ir jauni un neizpētīti," sacīja Reine.

Vides kluba viceprezidents Jānis Matulis, kurš par ECT spriedumu uzzināja no aģentūras BNS, pauda par to gandarījumu. "Beidzot demokrātija ir uzvarējusi," viņš sacīja.

"Šobrīd runa nav tik daudz par naudu. Spriedums nozīmē, ka Eiropā ir cieņā demokrātijas normas un jācer, ka ar laiku tās ieviesīs arī Latvijā," pauda Matulis.

VAK vēlējās no Latvijas piedzīt 6000 latu kompensāciju, kurā ietverti arī tiesu izdevumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!