Foto: LETA
Partijas "Latvijai un Ventspilij" kopsapulce piektdienas vakarā izvirzījusi septiņus kandidātus Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sarakstam, tostarp Ventspils mēru Aivaru Lembergu, taču Lembergs vēl neesot izlēmis, vai startēs 11.Saeimas vēlēšanās.

"Latvijai un Ventspilij" valdes loceklis Guntis Blumbergs pavēstīja, ka kopsapulce vienbalsīgi atbalstījusi septiņu cilvēku kandidatūras ‒ Lembergu, pašreizējos Saeimas deputātus Ivetu Griguli, Jāni Vucānu un Danu Reiznieci-Ozolu, kā arī Ventspils augstskolas pasniedzēju ekonomistu Dmitriju Smirnovu, Ventspils pilsētas domes deputāti Ilzi Buņķi un Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāju Aldi Slavinski.

Lemberga kandidatūru esot izvirzījis Blumbergs, ņemot vērā socioloģiskās aptaujas, kas parādījušas, ka, Lembergam esot ZZS sarakstā, apvienībai ir liels atbalsts.

Lembergs piektdienas vakarā norādīja, ka šāds lēmums vēl nenozīmē, ka viņš simtprocentīgi startēs vēlēšanās.

"Tas vēl nav galīgais lēmums. Es vēl nevaru pateikt, vai startēšu vēlēšanās. Šāds lēmums bija nepieciešams, lai gadījumā, ja nolemju startēt, man ir partijas mandāts. Mums ir ļoti strikta partijas struktūra, tāpēc tāds lēmums," viņš paskaidroja.

Lembergs neslēpa, ka pašlaik gaida Valda Zatlera lēmumu.

"Man jau svarīgi, kur Zatlers startēs. Un vēl svarīgāk, lai man būtu diezgan liela pārliecība, ka mans saraksts ir absolūts vēlēšanu uzvarētājs ar vismaz 51% balsu. Patlaban socioloģija rāda, ka kā kurā vēlēšanu apgabalā par mani balsotu 30 līdz 65%. Vidēji valstī 38%. Turklāt 20% vēl nav izlēmuši," viņš sacīja. Uz jautājumu, kādas aptaujas rāda šādus datus, Lembergs teica: "Ticamas. Mani interesē tikai ticama, maksimāli realitātei pieskaņota socioloģija."

Kopsapulce deleģējusi partijas valdi noteikt, kuros vēlēšanu apgabalos virzīt šos kandidātus. Pēc Blumberga teiktā, nākamnedēļ tiks izveidots ZZS saraksts, bet to Centrālajā vēlēšanu komisijā plānots iesniegt 8.augustā.

Par premjera amata kandidātu kopsapulcē neesot lemts, piebilda Blumbergs.

Jau vēstīts, ka Zaļo un zemnieku savienība, kurā ietilpst Latvijas Zemnieku savienība un Latvijas Zaļā partija, deputātu kandidātu sarakstus plāno apstiprināt nākamnedēļ.

Ziņots arī, ka arī Liepājas mēra Ulda Seska vadītā Liepājas partija 17.septembrī gaidāmajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās startēs kopā ar ZZS.

Partija turpinās sadarbību esošā līguma ietvaros ar ZZS, taču nolemts paplašināt partijas dalību, deleģējot kopumā trīs kandidātus Kurzemes vēlēšanu apgabalā un vienu kandidātu – Rīgas vēlēšanu listē. Rīgas sarakstā ar ceturto numuru startēs pašreizējais veselības ministrs Juris Bārzdiņš, savukārt Kurzemes apgabala sarakstā ar otro numuru būs Aija Barča un ar piekto – Oskars Zīds, bet sarakstu noslēgs Irēna Opšteine.

Liepājas partija nolēmusi nevirzīt savu premjera amata kandidātu – lai gan vairāki valdes locekļi izteikuši vēlmi par premjeru virzīt Uldi Sesku, viņš tomēr atteicies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!