Gripas vīrusa izplatības dēļ visos Latvijas cietumos no trešdienas izsludināta karantīna, BNS informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Vitolds Zahars.
Ieslodzījuma vietu pārvalde izdevusi rīkojumu, ar kuru aizliegts izlaist atvaļinājumā ieslodzītos, kā arī atcelti visi paredzētie ieslodzīto apmeklējumi.

Cik ilgi cietumos būs karantīna, nav zināms, jo tas ir atkarīgs no gripas vīrusa izplatīšanās.

Latvijas cietumu sistēmā ietilpst 15 cietumu iestādes un Mācību metodiskais centrs. Cietumu sistēmu veido astoņi slēgtie cietumi, divi daļēji slēgtie cietumi, audzināšanas iestāde nepilngadīgajiem un divi izmeklēšanas cietumi.

BNS jau ziņoja, ka šonedēļ Latvijā būtiski pieaugusi saslimstība ar gripu. Lielākais saslimstības pieaugums konstatēts Rīgā, Tukumā un Jūrmalā.

Pagājušajā nedēļā Rīgā reģistrēti jau 1307 saslimšanas gadījumi. Gripas epidēmija tiek izsludināta tad, kad uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir 100 saslimušie. Daudz saslimušo ir arī Jūrmalā.

Rīgā saslimstība pēdējās nedēļas laikā palielinājusies 19 reizes. Savukārt zema saslimstība ar gripu reģistrēta Jelgavā, Liepājā un Daugavpilī. Par saslimšanas gadījumiem netiek ziņots no Rēzeknes, Ventspils un Valkas.

Ārsti šajā laikā iesaka neapmeklēt masu pasākumus, regulāri vēdināt telpas, neapmeklēt slimos draugus un radus, kā arī uzturā pastiprināti lietot C vitamīnu. Ieteicamie augļi, kas satur šo dziedējošo vitamīnu, ir kivi, citroni, apelsīni un citi.

No medikamentiem ieteicams lietot remantadīnu, pirms tam konsultējoties ar ģimenes ārstu.

Epidēmija parasti ilgst divas - trīs nedēļas. Cilvēki, kas vēl nav ieguvuši vīrusu, vēl arvien tiek aicināti potēties pret gripu, kas ir vienīgais veids, kā izsargāties no saslimšanas.

Jau ziņots, ka gripas infekcija izplatās ar gaisa pilieniem, tāpēc izvairīties no saslimšanas ar gripu pilnībā nav iespējams.

Pagājušajā ziemas sezonā ar gripu slimojuši 2 - 4% Latvijas iedzīvotāju, taču, pēc NVVC aprēķiniem, patiesais saslimušo skaits ir piecas līdz desmit reizes lielāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!