Līdz nākamā gada beigām Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) no Iekšlietu ministrijas (IeM) pārņems visus Latvijas cietumus, un līdz ar to visos 15 Latvijas cietumos būs profesionāla apsardze. Šogad IeVP jau savā pārraudzībā pārņēma Jēkabpils cietumu, bet līdz gada beigām sāks apsaimniekot vēl divas ieslodzījuma vietas - 1.septembrī Matīsa cietumu, bet 1.novembrī Valmieras cietumu.
Savukārt nākamgad IeVP pārziņā nonāks atlikušie pagaidām IeM pārraudzībā esošie cietumi - Pārlielupes, Brasas, Jelgavas un Šķirotavas.

IeVP priekšnieka vietnieks Aleksandrs Točelovskis norādīja, ka līdz ar katras ieslodzījuma vietas pārņemšanu pieaug arī pārvaldes darbinieku skaits. Piemēram, līdz ar Jēkabpils cietuma pārņemšanu IeVP darbinieku skaits pieauga par apmēram simts cilvēkiem. Cietumu pasargus IeVP izvēlas konkursa kārtībā.

Tikko strādāt sākuša cietumsarga alga "uz rokas" ir ap 100 latiem (salīdzinājumam IeVP priekšnieka vietnieks minēja ASV, kur tikko darbu sākuša cietumsarga alga ir 1800 ASV dolāru). Vēlāk darbiniekam ir cerības sagaidīt arī piemaksas, kas gan esot "samērā minimālas", teica IeVP priekšnieka vietnieks.

Ja cilvēks tiek atzīts par darbam pārvaldes sistēmā atbilstošu un viņu apmierina piedāvātā alga, kandidātu nosūta uz triju mēnešu apmācību kursiem mācību IeVP bāzē Jūrmalā, Dzintaros, pēc kuru beigām sekmīgu ieskaišu gadījumā cilvēks ir gatavs darbam IeVP sistēmā. Tā arī ir atšķirība starp IeM cietumu apsardzi, kurā nodarbināti aktīvajā karadienestā iesaukti puiši un IeVP apsardzi, kura sastāv no profesionāliem cietumsargiem.

Pašlaik ieslodzījuma vietas apsargā IeM Sardzes pulkā dienošie obligātā militārā dienesta kareivji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!