Rīgas domes Administratīvā komisija ceturtdien izteica brīdinājumu uzņēmumam "Latvijas finieris" (LF) par atļautā trokšņa līmeņa pārsniegšanu tehniskajā procesā. Komisijas vadītāja vietniece Mirdza Vītola pastāstīja, ka komisija izteica brīdinājumu uzņēmuma tehniskajam direktoram Vladislavam Kundziņam un ieteica pārrunāt ar uzņēmuma vadību tehniskā procesa nianses un iespēju mazināt troksni.
Par troksni sūdzējās tuvākās mājas iedzīvotāji, kuru dzīvesvieta atrodas 200 metru attāluma no LF rūpnīcas. Mērījumi liecina, ka naktī tehnoloģiskā procesa troksnis sasniedz 48 decibelus, bet pieļaujami ir 30 decibeli. LF tehnika ražošanas procesā rada troksni, bet lielajā karstumā strādnieki atver logus un "troksnis raujas ārā", stāstīja Vītola.

Turklāt LF dedzina koksnes atkritumus, jo tie ir nekvalitatīvi un tos nav iespējams lietot nekur citur. Ziemā, dedzinot atkritumus, apsilda ražotnes telpas, bet vasarā dedzināšanā radies tvaiks uzkrājas krāsnī, un, laižot to ārā, rodas troksnis. LF gan plāno rudenī Bolderājā ierīkot speciālu dedzināšanas katlu.

Vītola atzina, ka neko daudz mainīt šajā situācija nevar, iespējams, uzņēmums varētu uzlabot ventilācijas sistēmu, lai nevajadzētu atvērt logus. Ja iedzīvotāju sūdzības turpināsies, pārkāpumus izskatīs Sanitārā inspekcija.

Valdības pieņemtie noteikumi par pieļaujamo trokšņu līmeni dzīvojamo un publisko ēku telpās un teritorijās nosaka transporta un satiksmes līdzekļu, ražošanas iekārtu, celtniecības mašīnu un ierīču, kā arī dzīvojamo un publisko ēku uzturēšanas un apkopes iekārtu un sistēmu, mājsaimniecības ierīču, skaņu un mūzikas iekārtu un citas cilvēka saimnieciskās darbības radītā trokšņa, kas izplatās gaisa vidē, pieļaujamos normatīvus dzīvojamo un publisko ēku telpās un to teritorijās, kas nodrošina cilvēku veselības aizsardzību pret trokšņa nelabvēlīgo iedarbību.

Trokšņa līmenim jāatbilst tā pieļaujamajiem normatīviem vietā, kur, ievērojot standartus, tiek veikti mērījumi. Iepriekš labklājības ministrs Andrejs Požarnovs atcēla pieļaujamo trokšņu līmeņa noteikumus, tāpēc Rīgā nebija iespējams kontrolēt un sodīt pārlieku skaļus trokšņotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!