Foto: DELFI
Latvijas jaunais vēstnieks ASV varētu būs pašreizējais ministrijas politiskais direktors Andris Razāns, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Oficiālu apstiprinājumu tam vēl nav izdevies iegūt, jo atbilstoši ierastajai praksei jauno vēstnieku vārdi netiek publiski atklāti, pirms lēmums nav saskaņots ar Valsts prezidentu un saņemta piekrišana no uzņemošās valsts.

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš (V) aģentūrai LETA vien atklāja, ka šodien parlamentā spriests par divu jauno vēstnieku kandidatūrām. Komisijas sēdi apmeklēja arī Razāns.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Razāns dzimis 1967.gadā. Karjeru Ārlietu ministrijā viņš sācis 1993.gadā kā Ziemeļvalstu nodaļas vecākais referents. Razāns padomus ārlietās savulaik sniedzis gan eksprezidentiem Guntim Ulmanim un Vairai Vīķei-Freibergai, gan toreizējiem valdības vadītājiem Indulim Emsim un Aigaram Kalvītim.

2005.gada februārī Razāns tika iecelts par Latvijas vēstnieku Dānijā. Viņš pildījis arī Latvijas vēstnieka Marokā pienākumus. Razāns par ĀM politisko direktoru kļuva 2010.gadā. Tajā pašā gadā viņš tika virzīts arī uz ārlietu ministra amatu, taču pēdējā brīdī atteicās ģimenes apstākļu dēļ.

Kā ziņots, šogad gaidāmas vairākas Latvijas vēstnieku ārvalstīs rotācijas. Mainīsies Latvijas vēstnieki ASV, ANO, Igaunijā, Izraēlā un Norvēģijā. Patlaban Latvijas vēstnieka pienākumus ASV pilda Andrejs Pildegovičs, ANO - Normans Penke, Igaunijā - Kārlis Eihenbaums, Izraēlā - Mārtiņš Perts un Norvēģijā - Andris Sekacis. Iespējams, uz vienu no šīm valstīm dosies arī bijusī Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!