Latvijas karavīriem, kuri dosies uz starptautisko misiju Afganistānā, gaidāms salīdzinoši mierīgāks dienests nekā Irākā, otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" skaidroja NBS Sauszemes spēku komandieris pulkvedis Igors Rajevs, kurš pildījis dienesta pienākumus abās valstīs.
Rajevs skaidroja, ka vieta, kur atradīsies Latvijas kontingenta Afganistānā ir salīdzinoši mierīgāka, nekā Afganistānas dienvidos un Irākā, tai pat laikā Sauszemes spēku komandieris teica, ka Afganistānā "nekad neko nevar zināt".

Salīdzinot dienestu Irākā un Afganistānā Rajevs norādīja, ka Irākā pamatā ir trīs etniskās grupas šiīti, sunīti un kurdi, savukārt Afganistānā nemilitārā situācija esot daudz sarežģītāka, jo Afganistānā ir 26 etniskās grupas un ko "var teikt vienas cilts pārstāvis nedrīkst teikt citam".

Tāpat Rajevs uzsvēra, ka Irākā nav augstu kalnu un pārsvarā ir tuksnesis, turpretī Afganistāna esot kalnains un ļoti sarežģīts apvidus, savukārt pilsētas abās valstīt esot līdzīgi veidotas.

Rajevs uzsvēra, ka austrumu zemēs ļoti būtisks esot personiskais kontakts ar vietējiem iedzīvotājiem, no kā atkarīgs vai viņi šaus uz jums vai nē. Pulkvedis norādīja, ka viens no Latvijas karavīru galvenajiem uzdevumiem ir strādāt ar vietējiem iedzīvotājiem, lai palīdzētu Afganistānas valdībai attīstīt stabilu valsti.

Rajevs stāstīja, ka Afganistānas valsts pārvaldīšanas sistēma ir ļoti zemā līmenī. Pulkvedis minēja, ka bieži esot ļoti daudz naudas, taču afgāņi nespējot to apgūt un viens no Latvijas karavīru uzdevumiem esot palīdzēt realizēt projektus.

Sauszemes spēku komandieris paskaidroja, ka tie karavīri, kas otrdien atgriežas no misijas Irākā vismaz divus gadus varēs nedoties uz starptautiskajām misijām, jo starptautisko misijas tiek balstītas uz rotācijas principu. No Irākas atbraukušajiem karavīriem vajagot atpūsties un sagatavoties jaunai misijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!