Foto: DELFI
Latvijas krievu kopiena uzsākusi parakstu vākšanu, lai panāktu Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanu, informē Krievijas radiostacija "Eho Moskvi", atsaucoties uz Latvijas krievu kopienu apvienotā kongresa (OKROL) valdes locekli Igoru Vatoļinu.

Iespējams, kopienas iniciatīvu izraisījis Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) piektdienas, 4. septembrī, izteikums par iespēju pārdēvēt Džohara Dudajeva gatvi.

"Ja no iedzīvotāju puses būs tādi ierosinājumi, tad Rīgas dome tos izskatīs," šādu Ušakova viedokli pauda viņa preses sekretāre Anna Kononova.

"Tas bija tīri politisks gājiens savā laikā, kad Kosmonautikas gatvi pārdēvēja par Dudajeva gatvi. Vienīgais mērķis bija nevis atzīt Dudajeva nopelnus Latvijas neatkarības labā, bet vienkārši iegriezt Krievijai. Jo tas bija tāds vēsturiskais laika posms, tad tas bija politisks uzdevums," iepriekš atzina Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC).

Šobrīd Londonā patvērumu radušais čečenu līderis Ahmeds Zakajevs bija skeptisks attiecībā pret kopienas iniciatīvu un radio stacijai pauda pārliecību, ka Baltijas valstīs ar cieņu izturas pret Dudajeva vārdu.

Kā ziņots, pērn apvienība "Saskaņas centrs" (SC) aicināja pārdēvēt Džohara Dudajeva gatvi Rīgā Latvijas pirmā ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica vārdā. Tomēr ministra vārdā tika pārdēvēts Basteja bulvāris.

Pirms pieciem gadiem Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komiteja nolēma neatbalstīt frakcijas "Cita politika" priekšlikuma par Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanu.

Kā toreiz komitejas sēdē norādīja domnieks Pauls Putniņš (ZZS), "Citas politikas" priekšlikums ir vērtējams kā rasisms un vēršanās pret čečenu tautu. Deputāts sacīja, ka Dudajevs nav saistīts ar terora aktiem Krievijā, tāpēc šāds priekšlikums nebūtu jāatbalsta. Arī deputāte Helmī Stalte (TB/LNNK) norādīja, ka Dudajeva personība ir vērtējama pozitīvi.

Jau ziņots, ka pašlaik ir spēkā Rīgas domes 1996.gada lēmums, kad pēc Saeimas deputātu ierosinājuma dome atbalstīja Džohara Dudajeva vārda piešķiršanu Kosmonautikas gatvei Rīgā. Pēc tam atkārtoti tika rosināts pārdēvēt Dudajeva gatvi. Vienu no ierosinājumiem izteica apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" pēc 2002.gada rudenī notikušā terora akta Maskavā.

Pirms pieciem gadiem veiktās sabiedriskās aptaujas rezultāti liecina, ka tolaik tikai 218 no 809 jeb 26,9% aptaujāto rīdzinieku pauda uzskatu, ka Dudajeva gatvei jāatjauno iepriekšējais nosaukums - Kosmonautikas gatve.

Arī Rīgas domes Pieminekļu padome vairākkārt lēmusi par Dudajeva gatves pārdēvēšanu, taču šis ierosinājums nav guvis atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!