Foto: F64

Kara Ukrainā jautājumā Latvijā kopš marta krievvalodīgo vidē atbalsts Krievijai ir no 20% sarucis līdz 13%, savukārt atbalsts Ukrainai ir pieaudzis no 25% līdz 30%, bet, tāpat kā iepriekš vairāk nekā puse nevienam nepauž simpātijas, secināts Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aprīļa beigās veiktajā interneta aptaujā.

Kā pirmdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta SKDS direktors Arnis Kaktiņš, "izskatās, ka jautājumā par Krievijas iebrukumu Ukrainā, atbalsts Krievijai Latvijas sabiedrībā kopš marta ir nedaudz sarucis no aptuveni 8% līdz aptuveni 6%". Viņš gan akcentē, ka interesantāks ir grafiks, kas rāda atbilžu sadalījumu pa valodu grupām.


Pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts uz jautājumu, vai mums ir pamats būt optimistiskiem, raugoties uz šīm tendencēm, atbildēja, sakot, ka "latviešu sabiedrībai ir vērts vairāk būt optimistiskākiem savā skatījumā uz pasauli".

Viņš uzsvēra, ka ir jāskatās, ko Krievija reāli ir izdarījusi, un jāņem vērā arī tas, ka Krievijas kanālu pieejamība ir noslēgta, "no tā arī var izdarīt secinājumus".

"Protams, ka tā daļa, kas saka ka neatbalsta nevienu ne otru – tur redzams, ka darbs vēl ir ilgs un tā ir daudz," vērtēja Sārts.

Kā ziņots, Saeima 10. martā vienbalsīgi steidzamības kārtā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Elektronisko sakaru likumā, nosakot Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) tiesības ierobežot piekļuvi Latvijas teritorijā pieejamām tīmekļa vietnēm, kurās tiek izplatīts saturs, kas apdraud vai var apdraudēt valsts drošību vai sabiedrisko kārtību un drošību.

15. martā NEPLP saistībā ar apdraudējumu valsts drošībai bloķēja 71 interneta resursu, pastāstīja NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš. Aprīļa sākumā NEPLP nolēma bloķēt vēl 16 Krievijas interneta vietnes, tostarp e-pasta platformu "mail.ru", kuru ikdienā izmanto apmēram 17 miljoni cilvēku.

Iepriekš NEPLP jau bija nolēmusi pārtraukt programmas "RBK" retranslāciju Latvijā, aizliegt Latvijā programmas "Mir24" izplatīšanu, kanāla "RTVi" retranslāciju, bet sarunās ar "Youtube" panākts, ka Latvijas teritorijā tiek uzlikts ģeobloks "Rossija24" izplatīšanai.

Iepriekš padome lēma arī par citu Krievijas TV kanālu translācijas apturēšanu.

Tikmēr aprīļa beigās administratīvā tiesa noteica pagaidu regulējumu, ar kuru apraidē Latvijas teritorijā atgriezti vairāki Krievijas izklaides kanāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!