Trešajā starptautiskajā jubilejas un piemiņas monētu konkursā "Monētu zvaigznājs" par Gada sudraba monētu atzīta "Laimes monēta", bet nominācijā "Gada zelta monēta" otro vietu ieguvusi "Latvijas monēta", informēja Latvijas Bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis.

"Laimes monētu" ir radījuši mākslinieki Arvīds Priedīte un Jānis Strupulis, bet "Latvijas monēta" ir radīta pēc tēlnieka Teodora Zaļkalna 1922.gada ieceres un tās veidojumu atbilstoši mūsdienu monētu kalšanas tehnoloģijām ģipša modelī sagatavoja Ligita Franckeviča.

Sudraba "Laimes monēta", ko Latvijas iedzīvotāji atzina par "Gada monētu 2008", tika kalta Somijas kaltuvē "Rahapaja Oy", tuvojoties 2008.gada Ziemassvētkiem un gadumijai. Tās tēli ir laimes nesējs skursteņslauķis dūmeņa galā un viņa asistents jumtu gaitās kaķis.

Tīrā zeltā kaltā "Latvijas monēta" tika kalta "Münze Österreich" Austrijā Latvijas valstiskuma deviņdesmitgadē un svinot atjaunotā lata 15 gadu jubileju. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja fondos saglabātais monētas ģipša modelis ietver Latvijai būtiskus simbolus - mātes, maizes, vienkārša lauku azaida tēlus.

Konkursu "Monētu zvaigznājs" rīko izdevniecība "Watermark Publishing House", un šogad tanī piedalījās 176 monētas no 21 valsts. Konkursā tradicionāli tiek noteikti uzvarētāji sešās nominācijās, tiek piešķirtas arī speciālbalvas, viena no tām - cilvēku balsojumā.

Latvijas monētu balvas konkursa noslēguma ceremonijā, kas notika Ermitāžā, Sanktpēterburgā, saņēma Latvijas ģenerālkonsule Iveta Sers.

LB jubilejas un piemiņas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām un notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, kultūras zīmēm.

Patlaban kopumā ir 68 jubilejas monētas, un deviņas no šīm monētām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos, kas apliecina Monētu dizaina komisijas un Latvijas mākslinieku augstvērtīgo darbu un ir ieguldījums Latvijas vērtību atpazīstamībā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!