Latvijas Māsu arodbiedrība šonedēļ izveidos streika komiteju, kuras uzdevums būs izstrādāt prasības darba samaksas palielināšanai visām Latvijas medicīnas māsām neatkarīgi no to specialitātes.
Medmāsas gatavojas streikam

Latvijas Māsu arodbiedrības un Latvijas Māsu asociācijas operāciju māsas pirmdien nolēma rūpīgi sekot veselības aprūpes nozares budžeta pilnveidošanas gaitai. Ja nākamā gada budžetā netiks paredzēti līdzekļi medicīnas māsu darba algas paaugstināšanai, tiks pieteikts streiks.

Par konkrētām prasībām māsas vakar vel nevienojās, tomēr, kā norādīja Latvijas Māsu asociācijas prezidente Jolanta Zālīte, minimālā summa, kāda medmāsai jāsaņem par slodzi, esot 300 lati pēc nodokļu nomaksas.

Patlaban medicīnas māsas par slodzi saņem 118 latus pirms nodokļu nomaksas. Kā norādīja Zālīte, māsas ir gatavas konsolidēt spēkus un viņas būs vienotas par prasībām.

16.novembrī vai 17.novembrī iecerēts rīkot ārkārtas Latvijas Māsu arodbiedrības konferenci, kurā medicīnas māsas tiks iepazīstinātas ar streika komitejas prasībām.

Kā uzsvēra Zālīte, streiks cīņā par algas paaugstināšanu būs galējais līdzeklis, tāpēc vispirms plānots aktivizēt sociālo dialogu un arodbiedrība ar aicinājumu paaugstināt algas vērsīsies pie atbildīgajām saeimas komisijām.

Streiku mēs nerīkosim ne rīt, ne parīt, jo pašreizējā valdība nav partnere un tā nav gatava pieņemt lēmumus situācijas uzlabošanai, sacīja Zālīte. Latvijā ir apmēram 17 000 medicīnas māsu, no tām savā profesijā strādā apmēram 13 000 māsu.

Kā ziņots, Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācija (LARA) nolēma no pirmdienas samazināt darba apjomu un sniegt tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Akcija tiks turpināta līdz brīdim, kad ar darba devējiem tiks noslēgts līgums, kas paredzēs ārstiem anesteziologiem 500 latu algu pēc nodokļu nomaksas. Šāds līgums ir garantija, lai anesteziologi atgrieztos darbā un strādātu, nodrošinot visu nepieciešamo darba apjomu.

Anesteziologi aicina maksāt ārstiem stažieriem un rezidentiem 400 latus pirms nodokļu nomaksas, sertificētām anestēzijas māsām - 300 latus, bet sertificētiem ārstu palīgiem - 150 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!