Lēmums par budžeta samazinājumu ir nepārprotams sabiedriskā radio sagraušanas mēģinājums, teikts "Latvijas radio" nosūtītajā atklātajā vēstulē par budžeta samazināšanu sabiedrisko mediju nozarei.

Vēstulē "Latvijas Radio" pauž savu sašutumu par valdības lēmumu, kas paredz par 3,7 miljoniem latu samazināt budžetu sabiedrisko mediju nozarei. Šādas izmaiņas ir pretrunā ar Radio un televīzijas likuma normu, kas nosaka, ka Sabiedrisko raidorganizāciju finansiālā nodrošinājuma avoti ir valsts budžets - turklāt finansējums no tā nedrīkst būt mazāks kā iepriekšējā gadā, norāda vēstules nosūtītāji, atgādinot, ka šāda norma balstīta uz vispārējiem un starptautiskiem mediju neatkarīgas darbības principiem.

Šāds sabiedrisko mediju budžeta samazinājums neesot arī apspriests un saskaņots ar nozares pārstāvjiem, vērtējot tā ietekmi uz mediju darbību nākotnē un cilvēku pamattiesību nodrošināšanas nepārtrauktu īstenošanu.

Vērtējot sabiedriskā radio programmu iespējas pie šāda samazinājuma, ir jāsecina ka šāds lēmums par budžeta samazinājumu ir nepārprotams sabiedriskā radio sagraušanas mēģinājums, uzskata "Latvijas radio".  Šādā gadījumā iespēja nodrošināt oriģinālās informācijas apjomu draud samazināties pat līdz 50% un nav iespējams nodrošināt diennakts apraidi ar visām no tā izrietošajām sekām, kas skar ne tikai sabiedrības informētību, bet arī valsts drošības aspektus - tā "Latvijas radio".

Tagadējo piecu kanālu vietā radio ar grūtībām spētu nodrošināt pusotra kanāla darbību, kā arī būtu spiests būtiski samazināt apraides lauku, un lielākā daļa no miljons klausītājiem "Latvijas Radio" vairs nedzirdēs. Turklāt no darba būs jāatbrīvo gandrīz divas trešdaļas darbinieku.

Cerot uz deputātu izpratni un tālredzību, "Latvijas radio" aicina neakceptēt budžeta projekta piedāvājuma daļu, kas attiecas uz sabiedrisko mediju nozares finansiālo  samazinājumu. "Latvijas radio" nosūtījis atklātu vēstuli Latvijas sabiedrībai, 9.Saeimas deputātiem, Ministru kabinetam, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētājam Ābramam Kleckinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!