Latvijas Radio nākamo gadu sāks ar vairākām pārmaiņām — vērienīgākā no tām ir Latvijas Radio 2. programmas raidīšana 24 stundas diennaktī, ko programma sāks ar jaunās tūkstošgades pirmo dienu.
Programma skanēs 91,5 megahercu frekvencē. No rīta, naktī un pa dienu to varēs dzirdēt aptuveni 80 kilometru rādiusā ap Rīgu, bet pēcpusdienā un vakarā to pārraidīs visā valstī.

Programma pārsvarā pārraidīs latviešu mūziku, ko papildinās kantri mūzikas raidījumi, īsas un “pozitīvi noskaņotas” ziņas divas reizes stundā, konkursi un aptaujas, otrdien informēja Latvijas Radio vadība. Ar šādu programmu radio cer piesaistīt reklāmdevējus un plašāku jaunākās paaudzes auditoriju, tādējādi konkurējot ar komercradio.

Lai nodrošinātu programmas raidīšanu un samaksātu darbiniekiem algas, “Latvijas Unibankā” iecerēts ņemt kredītu 32,5 tūkstošu latu apjomā, par kura piešķiršanu bankas vadība plāno lemt ceturtdien.

Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts preses konferencē uzsvēra, ka turpmāk nacionālā radio trīs programmas kopā diennaktī raidīs 74 stundas, kurās ietvertas pārraides arī tīklā “Internet”. Salīdzinot ar pagājušo gadu, radio raidīs par 12 stundām ilgāk.

Pārmaiņas radio gaidāmas arī citās programmās — krievu valodā skanošā programma “Doma laukums” turpmāk raidīs 107,7 megahercu frekvencē, tādējādi radio pārraidīšanas diapazons nedaudz samazināsies. Savukārt trijos rajonos — Cesvaines, Valmieras un Rēzeknes — radio samazinās vidējo viļņu raidītāju jaudu. Tādējādi daļa šo rajonu iedzīvotāju nedzirdēs radio pārraides bez radioaparāta, kuram nebūs FM frekvences. Sliktākā kvalitātē vai pavisam nevarēs dzirdēt arī Saeimas plenārsēžu pārraides, kuras pārraida tikai vidējos viļņos.

Kolāts uzsvēra, ka nākamgad radio varēs dzirdēt visās Latvijas vietās un tikai “daži stūrīši netiks nosegti”, piemēram, Rucava, Krāslavas rajona Robežnieku pagasts un daļa Ainažu.

Pārmaiņas iecerētas arī raidījumos. Tiks pilnveidotas “Kāpnes”, kuru ietvaros skanošie raidījumi kļūs īsāki, diskusijas un ekspertu viedokļi atbilstošai situācijai nepieciešamāki. “Kāpnēs” savu viedokli paudīs arī “varas pārstāvji”, to vidū Saeimas priekšsēdētājs un premjerministrs.

Būs jauns raidījums par zivsaimniecību un jūrniecību, par privātā biznesa nelikumībām un pozitīvām tendencēm un par vidi. No nākamā gada radioaparātos vairs nevarēs noklausīties raidījumu “Sveiks Eiropā”.

Radio nākamgad strādās bez deficīta. Organizācijas budžets būs 3,26 miljoni latu. Šobrīd radio strādā 326 cilvēki, vidējā alga strādājošajiem ir 208 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!