Foto: LETA

Latvijas pirmo satelītu "Venta-1" Zemes orbītā plāno palaist pēc pusotra mēneša ar Indijas nesējraķeti "PSLV-C34". Nesējraķetes starts apstiprināts 10. jūnijā, pavēstīja Ventspils Augstskolas (VeA) sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Jēkabsone.

Kā VeA informējis projekta "Venta-1" vadītājs Indulis Kalniņš no Brēmenes Lietišķo zinātņu universitātes, 15. aprīlī sekmīgi pabeigti satelīta "Venta-1" vibrāciju testi. Testos iegūts apstiprinājums tam, ka satelīts ir izprojektēts un uzbūvēts ar divkāršu drošības rezervi attiecībā uz vibrāciju slodzēm.

Bez vibrāciju testiem jāveic arī vakuuma testi, kad satelīts uz vairākām dienām tiek ievietots vakuuma kamerā, mērot vakuuma ķīmisko sastāvu, kas raksturo gaistošo savienojumu izdalīšanos no dažādām satelīta sastāvdaļām. Pārbaužu cikla noslēgumā Minhenē satelītam vēl tiks veikti termiskie testi termokamerā. Tam būs nepieciešamas aptuveni piecas dienas.

Satelītu plānots nogādāt atpakaļ Brēmenē aprīļa beigās, kad VeA inženieri klātienē varēs veikt "Venta-1" sistēmu pārbaudi.

Satelīts līdz 28. maijam ir jānogādā Indijā, lai veiktu tā montāžu uz nesējraķetes.

Indijas kosmosa izpētes organizācija ISRO ir paziņojusi, ka gaidāmais nesējraķetes "PSLV-C34" starts būs īpašs Indijas kosmosa izpētes vēsturē, jo kosmosā tiks nogādāti uzreiz 22 dažādu valstu satelīti. Tas ir lielākais satelītu skaits, kāds jebkad agrāk ir ievadīts orbītā ar Indijas nesējraķeti vienā misijā. Šajā ziņā rekords pieder amerikāņiem. NASA 2013. gadā ar vienu nesējraķetes startu orbītā ievadīja 29 satelītus.

Satelīts "Venta-1" būs aprīkots ar kuģu satiksmes automātiskās identifikācijas sistēmu, kas ļauj saņemt informāciju par kuģu kustību pasaulē reālā laikā. Paredzēts, ka satelīts "Venta-1" riņķos ap Zemi aptuveni 500 kilometru augstumā ar apriņķošanas periodu 94 minūtes pa polāru orbītu, proti, orbītu, kas šķērso Latviju. Sakarus ar satelītu uzturēs no Zemes stacijas, kas kopš 2013.gada darbojas VeA ēkā Inženieru ielā 101, Ventspilī, un pašlaik ir vienīgā kolektīvā radiostacija Latvijas augstskolās.

Satelīta izstrādē VeA sadarbojusies ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parku un Brēmenes Lietišķo zinātņu universitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!