Pēc februārī un martā Latvijas 91 tirgū veiktajām kontroles pārbaudēm Valsts sanitārā inspekcija (VSI) konstatējusi, ka 62% netiek ievērotas higiēnas prasības. Kontroles izmeklējumi veikti visos VSI uzraudzībā esošajos Latvijas tirgos un 20 no tiem nav iekārtotas inventāra mazgāšanas vietas vai telpas.
20 tirgos inventāra mazgāšanas vietām arī ir nepietiekams aprīkojums ar izlietnēm un vannām, 20 nav nodrošinājuma ar karsto ūdeni, 14 nav nodrošinājuma ar auksto ūdeni, piecās inventāra mazgāšanas vietās ir konstatēts neapmierinošs higiēniskais stāvoklis.

Tāpat daudz pārkāpumu konstatēts arī tirgus teritorijas uzturēšanā: 18 tirgiem nav izstrādāts tirgus teritorijas uzkopšanas režīms, deviņos ir neapmierinošs tirgus paviljonu higiēniskais stāvoklis, piecos nav nodrošināta atkritumu savākšana, četros ir neapmierinošs tirgus teritorijas higiēniskais stāvoklis, trijos vispār nav uzkopšanas inventāra un līdzekļu.

Nopietnas problēmas tirgos, pēc VSI datiem, ir arī ar tualetes telpām - 12% tirgu tualetes telpu nav vispār, tualetes nav nodrošinātas ar roku mazgāšanas ierīcēm (12%), ar roku susināšanas līdzekļiem (16%), bet 5% tualetes telpu ir neapmierinošs higiēniskais stāvoklis. Izlases kārtībā pārbaudītas arī 684 tirdzniecības vietas tirgos, un visbiežāk konstatēta pašu tirdzniecības vietu (35%), kā arī iekārtu un inventāra (20%) neatbilstība higiēnas prasībām.

Kopumā sastādīti 64 administratīvie protokoli, 50 tirdzniecības vietās apturēta preču izplatīšana, četrām tirdzniecības vietām nosūtīti brīdinājumi par iespējamu darbības apturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!