Foto: LETA

Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks-politiskais direktors Jānis Mažeiks tikās ar Igaunijas Ārlietu ministrijas politisko direktoru Lembitu Uibo un pārrunāja transatlantiskās attiecības, aktuālos ES ārlietu un drošības jautājumus, Krievijas un Ukrainas konfliktu, sadarbību ar Ķīnu un Centrālāzijas valstīm, informē ĀM.

Pārrunājot drošības jautājumus, Mažeiks norādīja, ka Latvija atbalsta ES sadarbības pastiprināšanu drošības un aizsardzības jomā, bet galvenā kolektīvās aizsardzības organizācija Eiropā nemainīgi ir NATO. Politiskais direktors atzīmēja kopīgos projektus ar Igauniju ES Pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) ietvaros, kas stiprina esošo ciešo sadarbību.

Konsultācijās uzmanība tika pievērsta arī sadarbībai ar Ķīnu. Abas puses bija vienisprātis, ka šajā jautājumā svarīga ES vienotība. Mažeiks pauda cerību, ka ASV un Ķīnas tirdzniecības domstarpības tiks risinātas saskaņā ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumiem, tādējādi panākot visām pusēm, tostarp ES pieņemamu risinājumu.

Saistībā ar Krievijas un Ukrainas konfliktu Mažeiks norādīja, ka svarīgi ir sniegt ātru un redzamu palīdzību Azovas jūras reģionam, kā arī turpināt atbalstīt reformu procesu Ukrainā. Abas puses bija vienisprātis, ka sankcijas pret Krieviju ir jāsaglabā līdz pilnīgai Minskas vienošanos izpildei.

Politiskie direktori apmainījās viedokļiem par situāciju Centrālāzijā, vērtējot ciešākas sadarbības iespējas ar šī reģiona valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!