Foto: LETA

Ja situācija ar Covid-19 saslimšanas izplatību Latvijā turpināsies tāpat kā šobrīd, "apmēram mēneša laikā mūsu veselības aprūpes sistēma, kura ir viena no vājākajām Eiropas Savienībā, varētu nonākt kolapsa stāvoklī," otrdien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā brīdināja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Viņa atklāja, ka pašlaik slimnīcās stacionēto Covid-19 pacientu skaits tuvojas 200. "Tas ir liels skaits jau pašlaik veselības aprūpes nozarei," uzsvēra Cipule.

Pirmdien publicētie Nacionālā veselības dienesta dati liecināja, ka stacionāros Latvijā atrodas 165 Covid-19 pacienti, bet jaunākie dati vēl nav publicēti.

Cipule atklāja, ka Latvijas Infektoloģijas centrs savā pastāvēšanas vēsturē nekad nav bijis pilns, bet pašlaik "tas ir pārpildīts". Tiek apsvērts arī izvērst papildus slimnīcas reģionos, kas būtu ļoti liels izaicinājums, jo trūkst personāla, norādīja NMPD direktore.

Viņa uzsvēra, ka lielākajās slimnīcās ir bijuši Covid-19 uzliesmojumi, tostarp Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Jēkabpils slimnīcā, Liepājas slimnīcā, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, kas arī apgrūtina iestāžu darbu, ja slimo personāls.

"Tas, ka mēs pavasarī tik labi pārvarējām situāciju, bija tikai tāpēc, ka vīruss Latvijā bija ievazāts no ārzemēm pietiekoši mazā skaitā, mēs ļoti strauji reaģējām," kad tika ieviesta arī ārkārtējā situācija un "visi sēdēja mājās, un bija iespēja pārraut vīrusa ķēdes"," situāciju komentēja Cipule.

"Pašlaik esam tālu no tās iespējas, kāda bija pavasarī. Pat ja šodien pateiktu, ka visu slēdzam, mēs vēl mēnesi piedzīvotu ļoti lielu pacientu skaita pieaugumu slimnīcās," atzīmēja NMPD vadītāja.

Cipule aicināja izturēties atbildīgi pret milzīgo sabiedrības veselības apdraudējumu, ar kuru saskaras visa pasaule. "Es uzskatu, ka ir bezatbildīgi aicināt neievērot valstī noteiktos ierobežojumus," piebilda Cipule.

"Sabiedrības veselības apdraudējuma gadījumā valstī tiek izdoti noteikti ierobežojumi, kuri visiem ir jāievēro," uzsvēra Cipule, piebilstot, ka tā rīkotos arī, ja Latvijā ienāktu mēris vai ebola.

Pēdējā diennaktī veikti 5093 Covid-19 testi, reģistrēti 136 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī trīs nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!