Latviju pārņēmis kūlas dedzināšanas trakums. Pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 72 kūlas ugunsgrēki, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvā informācija.
Pagājušajā diennaktī reģistrēts trešais lielākais kūlas dedzināšanas gadījumu skaits. Saskaņā ar VUGD informāciju, 5.aprīlī tika reģistrēti 92, bet 8.aprīlī - 77 kūlas ugunsgrēki.

Kopumā šogad valstī notikuši jau vairāk nekā 614 kūlas ugunsgrēki.

Kā liecina ikgadējā statistika, vislielākais reģistrēto kūlas ugunsgrēku skaits ir tieši brīvdienās, tādēļ VUGD aicināja Lieldienas izmantot, lai atpūstos kopā ar ģimenēm, sakoptu savas saimniecības un priecātos par pavasari nevis, dedzinot kūlu, apdraudētu sevi un savus tuvākos, kā arī savu un citu īpašumus.

Šogad līdz Lieldienām ugunsgrēkos nopostītas 11 ēkas. Septiņas nopostītas Daugavpils rajonā, divas - Aizkraukles rajonā, viena - Preiļu rajonā un viena - Tukuma rajonā. Nodegušo ēku skaitā ir divas dzīvojamās mājas, septiņas saimniecības ēkas, divas dārza mājas.

Kā norāda VUGD, saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 179.pantu par normatīvajos aktos noteikto ugunsdrošības prasību pārkāpšanu paredzēts naudas sods fiziskajām personām no divdesmit līdz divsimt latiem, bet juridiskajām personām - no divsimt līdz tūkstoš latiem.

Par kūlas dedzināšanu paredzēts naudas sods fiziskajām personām no divsimts līdz piecsimt latiem vai administratīvais arests līdz piecpadsmit diennaktīm.

Kā novēroja aģentūra LETA, Latvijai radniecīgajā Lietuvā šopavasar kūlas ugunsgrēki nav izplatīti. Piemēram, viesojoties Rokišķu, Biržu, Zarasu rajonos Latvijas pierobežā, nav redzamas kūlas dedzināšanas pēdas. Savukārt, iebraucot Latvijā, jau Lietuvas pierobežā ceļu malās bieži var novērot izdedzinātu zāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!