Foto: LETA

Ļaunuma problēma satrauc ikvienu cilvēku – vai viņš ir ticīgs, vai neticīgs, jo ar ļaunumu esam saskārušies gan sevī, gan saskarsmē ar citiem, gan pavērojot to, kas notiek valstī, pasaulē, savā uzrunā Rīgas svētā Jēkaba katedrālē Ziemassvētku vigīlijas dievkalpojumā 24. decembrī sacīja Rīgas arhibīskapa metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Garīdzieks norādīja, ka pirms 24. decembra evaņģēlija lasījuma bija dzirdami vārdi: "Rītdien tiks iznīcināts ļaunums zemes virsū", kā arī ieskicēja veidu, kādā, viņaprāt, tas notiks. Viņš norādīja, ka Dievs jau caur praviešiem cilvēkiem atklājis, ka Viņš nāks cilvēku vidū, lai viņus atbrīvotu no ļaunuma važām, lai iemācītu dzīvot, atšķirt labo no ļauna. Paklausība Dieva balsij ir priekšnoteikums, lai apsolījums par ļaunuma iznīcināšanu varētu īstenoties ikviena cilvēka dzīvē.

"Psalmā teikts: "Ar savu izvēlēto esmu noslēdzis derību." Ko nozīmē noslēgt derību? Abas puses par kaut ko vienojas un apņemas darīt. Mozus un tauta apņēmās ievērot uzticību Dievam desmit baušļos, un Dievs, savukārt, apņēmās, ka tautu sargās, aizstāvēs un neļaus ienaidniekiem un ļaunumam to uzvarēt. Ja tauta bija uzticīga derībai, tā bija neuzvarama," arhibīskapa teiktais citēts Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes Informācijas centra mājas lapā.

Pēc viņa teiktā, grēku nožēla, izsūdzēšana, apņemšanās laboties, gandarīšana ir ceļš kādā veidā ļaunumu iznīcināt savā dzīvē, kā iepriekšminētais apsolījums kļūst par realitāti.

Stankevičs norādīja, ka krievu filozofs Vladimirs Solovjovs rakstījis, ka kristīgās dzīves pamati ir lūgšana, žēlsirdības darbi un gavēnis, taču, pēc garīdznieka teiktā, ir vēl viens ceļš.

"Psalmā dzirdējām: "Svētīga ir tauta, kas prot gavilēt, Kungs, viņa staigās tava vaiga gaismā." Tas ir liels izaicinājums latviešu tautai," sacīja garīdznieks, norādot, ka "pie mums ir daudz negatīvisma, nosodījuma, kriticisma attiecībā pret citiem".

"Dieva svētība nāk par tiem, kas māk pateikties, cenšas redzēt vispirms labo gan sevī, gan citos, arī sabiedrībā. Kas prot pateicības garā gavilēt, pateikties Dievam, meklēt Dieva klātbūtni un Dieva darbību apkārtējā pasaulē, manā dzīvē un būt pateicīgiem," sacīja Stankevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!